Lépfene-baktériumok a bécsi USA követségen

Az amerikai diplomataposta egyik zsákjában minden kétséget kizáróan lépfene-baktériumokat találtak Ausztriában - közölte csütörtökön este a kormány biztonsági koordinációs testülete.

Az osztrák kormány közlemény szerint a zsákok nem kerültek kapcsolatba egyéb postával, a lakosságot nem fenyegeti veszély, az amerikai nagykövetség személyzete számára pedig meghozták a szükséges óvintézkedéseket.

Valójában üres postazsákokról van szó, ilyenekben szállítják világszerte a diplomáciai postát. A zsákok egyenkénti vizsgálatát az amerikai nagykövetség kérésére kezdték meg, s az ügyet a belügyminisztérium átadta a védelmi minisztériumnak. A zsákok tartalmát a nagykövetség haladéktalanul visszaküldte Amerikába, a zsákokat pedig lepecsételt helyiségben őrizte, amíg megfelelő biztonsági intézkedések közepette el nem szállították azokat a Bécs Mödling kerületében lévő illetékes laboratóriumba.

Az üggyel foglalkozó koordinációs testület elnöke, Susanne Riess-Passer alkancellár, tagjai a belügyi, egészségügyi és a mezőgazdasági miniszter, a külügyminisztérium főtitkára, továbbá a védelmi minisztérium több munkatársa. A közlemény, amelyet a csoport esti ülése után adtak ki, hangsúlyozza, hogy továbbra is minden gyanús esetben követik a kidolgozott válságtervben szereplő előírásokat.