Az összes tagállam küld katonákat az Európai Unió 3-4 ezer fősre tervezett afganisztáni békefenntartó egységébe. A nemzetközi erők valószínűleg brit irányítás alatt lesznek. A nemzetközi egységekhez Kanada és Törökország is csatlakozna, más államok kórházakat és technikai segítséget ajánlottak fel a békemisszió számára.

Az Európai Unió (EU) tagállamainak szigorú biztonsági intézkedések közötti brüsszeli csúcstalálkozóján a tagok megegyeztek, hogy nemzetközi békefenntartó erőt küldenek Afganisztánba. A 3-4 ezer fős békeerőbe az Unió mind a tizenöt tagja küld katonákat. A határozatot egyhangúan támogatták a tagállamok küldöttei.

A belga külügyminiszter, Luis Michel roppant fontosnak nevezte a döntést, a politikus szerint a közös békeerő létrehozása fordulópontnak számít az Unió történetében. A nemzetközi egységek előreláthatóan brit irányítás alatt lesznek - közölte a BBC Javier Solanára, az EU kül- és biztonságpolitikai felelősére hivatkozva.

Az európai államok közül Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Olaszország részvételére lehetett számítani az ENSZ keretein belüli afganisztáni békemisszióban. Az összes tagállam részvételének híre meglepetést okozott az elemzők körében is - írja a CNN. A döntést azonban még az ENSZ-nek is jóvá kell hagynia.

Más, Unión kívüli országok is jelezték csatlakozási szándékukat a nemzetközi erőkhöz. Törökország és Kanada közölte: felkészültek arra, hogy részt vegyenek a békefenntartó küldetésben. A két állam katonai vezetői nemsokára tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy megbeszéljék csatlakozásuk feltételeit. Még több állam jelezte, hogy csapatok helyett kész tábori kórházakat és technikai támogatást nyújtani a nemzetközi erőknek - írja a CNN.

Az uniós katonák valószínűleg együttműködnek majd az Egyesült Államokkal az Oszama bin Laden terroristavezér kézre kerítését célzó akciókban. Az uniós küldöttek az afganisztáni küldetésen kívül több más témáról - nemzetközi terrorizmus, euró - is tanácskoztak a Brüsszel külvárosában lévő Laeken-palotában.

Korábban:

Tüntetések kísérik az EU-csúcsot
Brüsszel külvárosában, Laekenben pénteken kezdődött az Európai Unió szokásos év végi kétnapos csúcsértekezlete. A találkozó idejére több csoport is demonstrációt szervezett, a brüsszeli rendőrség teljes készültségben van.