Családtagjai nem ismerték fel bin Ladent a videofelvételen

Oszama bin Laden családtagjai nem tudták megerősíteni, hogy a terroristavezér látható azon a videofelvételen, amelyet csütörtökön hozott nyilvánosságra a Pentagon. Pakisztáni iszlám szélsőségesek ugyanakkor hamisítványnak nevezték a felvételt, amelyet szerintük az amerikai kormány csupán az afganisztáni háború igazolására barkácsolt össze.

A terroristavezér családjának egy Szíriában élő tagja a felvétel megtekintése után kijelentette: nem tudja eldönteni, valóban Oszama bin Ladent látta-e a képeken, vagy csak egy olyan személyt, aki hasonlít hozzá. Egy másik hozzátartozó hasonlóan bizonytalan választ adott a riport valódiságával, illetve a felvételen szereplő férfi kilétével kapcsolatban.

Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió szintén bemutatta a felvételt, kommentárt azonban nem fűzött hozzá. A tévécsatorna egyik munkatársa csupán annyit jegyzett meg, hogy a felvétel rossz minősége miatt szakemberekre van szükség ahhoz, hogy egyértelműen megállapítsák a kazetta eredetiségét.

Pakisztáni iszlám szélsőségesek ugyanakkor hamisítványnak nevezték a csütörtökön bemutatott felvételt. Többeknek az volt a véleményük, hogy a hamis kazettával az amerikai kormány az Afganisztán elleni háborút próbálta igazolni. Az AP által idézett egyik muszlim férfi szerint az amerikaiak azért készítették a felvételt, mert nem tudtak olyan bizonyítékot felmutatni, amely Oszama bin Laden bűnösségére utalt volna.

Afganisztáni megkérdezettek mindazonáltal úgy nyilatkoztak, hogy nem érte őket meglepetésként a kazetta tartalma. Egy kabuli férfi kijelentette: számára kezdettől fogva világos volt, hogy a terrorcselekmények mögött Oszama és barátai, a tálibok állnak.