Az amerikai légierő beszüntette a támadásokat Tora Boránál

Megtisztították Tora Bora barlangrendszerét az al-Kaida terrorszervezet fegyvereseitől az amerikai és a helyi afgán erők vasárnap estére. Az afgán parancsnokok bejelentését a nap folyamán az amerikai védelmi- és külügyminiszter is megerősítette. A légierő vasárnap felfüggesztette támadásait. Jelenleg kétezer menekülő al-Kaida harcost üldöznek a szárazföldi csapatok Kelet-Afganisztánban.

Az amerikai és afgán erők vasárnap felszámolták az al-Kaida terrorszervezet utolsó afganisztáni rejtekhelyeit, de Oszama bin Ladent nem találták meg. Korábban csak a helyi afgán csapatok parancsnoka, Hadzsi Mohammed Zaman jelentette be, hogy megtisztították a hegyvidéket az al-Kaida fegyvereseitől. A nap folyamán azonban Colin Powell amerikai külügyminiszter is azt mondta az NBC tévében, hogy "Afganisztánban szétzúztuk az al-Kaidát, és véget vetettünk az ázsiai ország terrorista tevékenységet pártfogoló szerepének". Oszama bin Laden hollétéről továbbra sincs hír.

Legalább 2 ezer al-Kaida harcos hagyta el a kelet-afganisztáni Tor Bora hegyvidék barlangrendszereit. A térség ellen az utóbbi hetekben az amerikai légierő heves támadásokat intézett. Az amerikai bombázók azonban vasárnap felfüggesztették a támadásokat. A terroristahálózat tagjai az úgynevezett Fehér Hegyek felé menekülnek. Erről Tbilisziben beszélt Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter, aki vasárnap este kabuli villámlátogatása után Grúziába érkezett.

Rumsfeld hozzátette, hogy a menekülő al-Kaida tagok közül sokan amerikai fogságba estek, a foglyok között pedig egy magas rangú al-Kaida vezető is van. Neveket azonban a miniszter nem említett. A veszteségekről Rumsfeld azt mondta: az al-Kaida tagok közül körülbelül kétszázan haltak meg a harcokban. "A menekülők csoportja leginkább kétségbeesett közkatonákból áll -mondta - csapataink, és a helyi afgán erők a nyomukban vannak".

Korábban:

Az afgánok állítják: végeztek az al-Kaidával