Európa didereg a hó alatt

Erős havazás, szélvihar söpör végig Európa nagy részén. A rossz időjárás mind a közlekedésben, mind a kereskedelemben kieséseket okoz. Több ezer ember áram nélkül maradt.

Görögországban hétfőn is folytatódott a szélsőséges időjárás; a repülőterek és az iskolák zárva maradtak, a főútvonalakon sem lehet igazán közlekedni. Harmadik napja tart itt az ítéletidő. Hasonló a helyzet Bulgária, Spanyolország, Franciaország és Olaszország egyes részein. Görögország azon részén, ahol mínusz 10 fok alá süllyedt a hőmérséklet, szükségállapotot hirdettek ki.

A vihar múlt hét csütörtök-pénteken indult el Oroszországból. Lengyelországban mínusz 22 fokot is mértek.

Spanyolországtól Bulgáriáig havazik, a vihar azonban úgy tűnik, megállt Görögország felett, ahol összekeveredett a hideg levegő a melegebb, mediterrán levegővel. Tesszalonikiben például mínusz 3 fokot mértek. Az északi területeken bezártak a repterek, a gyerekek pedig nem mentek iskolába. Több száz lakás áram nélkül maradt.

Bulgária legnagyobb repülőtere szintén zárva van vasárnap éjszaka óta. Spanyolországban Katalóniát zárta el a vihar az ország többi részétől. Barcelonában több teherautó is elakadt az utakon. Itt 30 ezer ember maradt áram nélkül.

Franciaországban Korzika néhány települését négy napja zárta el a vihar a többi várostól. 4000 ház áram nélkül maradt, 2500 házban megszakadt a telefon-összeköttetés.

Egyedül Nagy-Britanniát kerülte el az ítéletidő, bár a hétvégén itt is erős, viharos szél fújt - írta a BBC.

[origo]

Ajánlat:

A BBC fotói