Az USA tovább bombázza Tora Borát

Folytatták Tora Bora bombázását az amerikai harci gépek. Az USA szerint al-Kaida Tora Bora hegyvidéki erődrendszerének elestéről szóló beszámolók után sem szabad túlzottan elbizakodottnak lenni.

Megtisztították Tora Bora barlangrendszerét az al-Kaida terrorszervezet fegyvereseitől az amerikai és a helyi afgán erők vasárnap estére. Az afgán parancsnokok bejelentését a nap folyamán az amerikai védelmi- és külügyminiszter is megerősítette. A légierő vasárnap felfüggesztette támadásait.

Amerikai harci repülőgépek hétfő hajnalban folytatták a kelet-afganisztáni Tora Bora hegyvidék bombázását. Legalább hat nagyobb robbanás hallatszott a sziklaerőd-rendszertől nyugatra - közölte a CNN hírtelevízió.

A bombázások annak ellenére folytatódtak, hogy korábban felfüggesztették a támadásokat, miután bejelentették, hogy megtisztították a barlangrendszert a terrorszervezet fegyvereseitől. Ezt amerikai és a helyi afgán erők vasárnap este megerősítették. Az afgán parancsnokok bejelentését a nap folyamán az amerikai védelmi- és külügyminiszter is megerősítette. A légierő vasárnap felfüggesztette támadásait.

Két tálibellenes parancsnok feltételezte, hogy az al-Kaida terrorszervezet harcosai Pakisztánba menekülhettek a hegyeken át, talán vezérükkel, Oszama bin Ladennal együtt. Az al-Kaida Tora Bora hegyvidéki erődrendszerének elestéről szóló beszámolók után az Egyesült Államok óva intett a korai diadalittasságtól. Tálibellenes törzsi harcosok parancsnokai előzőleg azt mondták, hogy a terrorszervezet utolsó állásait is bevették, és a harcok lezárultak.

Az afgán háborúban részt vevő amerikai erők főparancsnoka azonban úgy nyilatkozott, hogy Tora Bora teljes ellenőrzés alá vétele még eltart egy darabig. Az ABC-tévében Tommy Franks jelezte, hogy szinte centiméterről centiméterre át kell kutatni a hasadékokat, bemenni minden egyes bunkerbe, barlangba és alagútba.

Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadónő a CNN-nek adott interjújában rámutatott: meglehet, hogy Tora Bora térségében sikerült szétzúzni az al-Kaidát, de egyelőre korai lenne győzelemről beszélni. A vidék áttekinthetetlen. Afganisztánban még sok ellenállási góc van, és még sok munkába kerül, amíg biztosíthatjuk az al-Kaida tényleges megsemmisítését.

Korábban:

Az amerikai légierő beszüntette a támadásokat Tora Boránál