Vesztettek a magyar jelöltek Szlovákiában

Szlovákiában hivatalosan is megerősítették, hogy a megyei választások szombaton lezajlott második fordulója után biztos, hogy a január elsejétől létrehozandó nyolc megyei közgyűlés egyikének sem lesz magyar elnöke. Az eperjesi (Presov) megyében a Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (HZDS) és a Smer nevű parlamenten kívüli párt jelöltje, Peter Chudík lett az elnök.

Kassa megyében a Magyar Koalíció Pártja (MKP) által is támogatott jobbközép koalíciót alkotó Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Demokrata Párt (DS) embere, Rudolf Bauer győzött. Trencsén megyében a megyei közgyűlés elnökét, Stefan Stefanecet a HZDS adja.

A nagyszombati (Trnava) megyében a HZDS, a Polgári Egyetértés Pártja (SOP) és a Smer alkotta koalíció jelöltje, Peter Tomecek lesz a közgyűlés elnöke, aki Kvarda Józsefet, az MKP jelöltjét szorította ki közel félszázezer szavazati fölénnyel. Nyitrán az MKP második jelöltjét, Fehér Miklóst a HZDS, a Demokratikus Baloldal Pártja (SDL), a SOP és a Stred közös jelöltje, Milan Belica győzte le. A zsolnai (Zilina) járásban a HZDS egyedül, a besztercebányaiban (Banská Bystrica) pedig a Smerrel közösen indított jelöltje, Jozef Tarcák, illetve Milan Marcok győzött. Pozsonyban már a két héttel ezelőtti első fordulóban sikerült elnököt választani.

A megyei választások során sajnos ismét egyértelműen beigazolódott, hogy Szlovákiában "a magyar kártya kijátszásával" még mindig győzni lehet - nyilatkozta vasárnap Bugár Béla. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke figyelemreméltónak tartja, hogy a második fordulóban csak abban a két megyében nőtt meg a szlovák szavazók részvételi aránya, ahol magyarok is indultak. Kvarda Józsefet és a Fehér Miklóst épp a szlovák választók nagyobb részvétele folytán tudták lekörözni.