A tálibok több száz nőt becstelenítettek meg

Bár a tálib rezsim hivatalosan azt hirdette, hogy a nőknek különleges bánásmód jár, ötéves uralmuk alatt több száz afgán lányt és asszonyt raboltak el. Sokan közülük arab milliomosok vagy tálib vezetők ágyasai lettek, míg sokukról családjuk máig sem tud semmit.

Ötéves afganisztáni uralmuk alatt a tálibok több száz lányt és asszonyt hurcoltak el az otthonukból,. hozzátartozóik máig sem tudnak róluk semmit - írja a The Washington Post. Az elrabolt nők családtagjai évekig senkinek sem mertek beszélni a tálib szélsőségesek által elkövetett rémtettekről.

A tálib rezsim hivatalos álláspontja szerint a férfiaknak úgy kell védelmezniük családjuk nőtagjait, mint egy ritka ékkövet. Ez a tálibok szemében egész pontosan azt jelentette, hogy a nőket gyakorlatilag az összes joguktól meg kell fosztani. A lányok nem járhattak iskolába, és arra kényszerítették őket, hogy maradjanak otthon. A nyilvánosság előtt az asszonyok csupán testüket tetőtől talpig beborító burgában jelenhettek meg.

Valójában felbecsülhetetlen, hogy összesen hány nőt raboltak el és becstelenítettek meg a tálibok. Mohamed Kázim, az Északi Szövetség tábornoka szerint az elmúlt öt év alatt legalább ezer nő esett a tálibok áldozatává. Nehéz lesz megtalálni őket - mondta Kázim -, sokan közülük már valószínűleg nincsenek is Afganisztánban, sok nőt pedig meggyilkoltak a tálibok.

A tábornok elmondta, hogy az elrabolt asszonyokat a tálibok ágyasként tartották, volt aki egy tucat vagy több asszonyt is. A tálibok számtalan lányt olyan arab milliomosoknak adtak el, akikkel az al-Kaida terroristaszervezetén keresztül szervezték meg az üzletet. Ezeket a lányokat új uraik szexuális rabszolgaként tartották.

Sabnamot, aki most tizenhárom éves, 1997-ben hurcolták el. Vacsoraidőben nyolc tálib fegyveres rontott be a házukba. Hozzátartozói elmondása szerint a katonák megverték a kislány anyját és nagyanyját, majd az akkor csupán kilencéves gyermeket elhurcolták. Családja később azt hallotta, hogy Sabnam egy tálib biztonsági főnök tulajdonába került. Nővére az elmúlt négy év során egyszer láthatta a kislányt, akkor is csupán ötpercnyi beszélgetést engedélyeztek neki.