Kórházba szállították Václav Havel cseh államfőt, akinek súlyos tüdőgyulladása van. "Állandó készenlétben kell lennünk" - mondta Ladislav Spacek, az elnök szóvivője, aki szerint az elnök állapota jóval rosszabb, mint októberben, amikor szintén kórházba került.

Az elnök jelenlegi megbetegedése súlyosabb, mint októberben, amikor a csak légzési zavarai voltak, most tüdőgyulladása van.

Az elnök jobboldali tüdéjével van a baj, tehát azzal, amelynek felét néhány évvel ezelőtt egy rákos daganat miatt eltávolították. "Ez az állapot aránylag komoly, s ezért állandó készenlétben kell lennünk" - mondta Ladislav Spacek, az elnök szóvivője.

A 65 éves politikus azután lett rosszul, hogy hétfőn tárgyalt Aleksander Kwasniewski lengyel államfővel, majd közös sajtóértekezleten vett részt. Ilja Kotík kezelőorvos szerint Havel aránylag jól aludt és mérsékelt láza van. "Ez az állapot nem a legjobb, hétfő óta nem javult, de nem is rosszabbodott. Most arra várunk, hogy hatni kezdjenek az új antibiotikumok" - jegyezte meg.

Havel minden hivatalos programját az év végéig már lemondták. Spacek nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azzal összefüggésben, hogy az államfő elmondja-e szokásos újévi beszédét vagy sem. A cseh államfő az idén már harmadik alkalommal van kórházban. Havel az elmúlt években is gyakran volt beteg.