Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter egy európai rakétavédelmi pajzs kiépítését javasolta a NATO-nak, biztosításként a jövő lehetséges kockázataival szemben.

Szergej Ivanov védelmi miniszter szerdán Brüsszelben, a belga királyi védelmi intézetben tartott előadásában bejelentette, hogy a vonatkozó javaslatot az orosz fél átadta tanulmányozásra az észak-atlanti szövetségnek, s lezajlottak az első szakértői konzultációk is a témáról.

Az orosz politikus az ITAR-TASZSZ jelentése szerint úgy vélte, nem kizárt, hogy nemzetközi terroristák a távolabbi jövőben hozzájussanak "nem hadászati ballisztikus rakétákhoz", mivel jelenleg a világ számos országában foglalkoznak ballisztikus rakéták kikísérletezésével. Ivanov szerint hosszú távon a harmadik világ országai is képessé válhatnak ballisztikus rakéták gyártására.

Az Oroszország által javasolt európai rakétavédelmi rendszer kiépítése "egyfajta biztosítás lenne a jövő lehetséges kockázataival szemben" - fogalmazott Ivanov, s fontosnak nevezte, hogy egy ilyen rendszer védelmet nyújtson nem ballisztikus rakéták, például manőverező robotrepülőgépek ellen is. Mindazonáltal egy ilyen rendszer kezdetben támaszkodhatna az európai országok légvédelmének már meglévő informatikai és tüzérségi eszközeire s a már működő műholdakra, így létrehozása gazdasági szempontból nem lenne túl megterhelő a résztvevők számára - mondta az orosz politikus. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a NATO-val folytatott ez irányú párbeszéd eredményes lesz.