Enyhítenék az amerikai tálib elleni vádat

John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter enyhébb váddal állítaná bíróság elé azt az amerikai fiatalembert, aki a tálibok oldalán harcolt az afganisztáni háborúban. John Walkert hazaárulás vádja helyett feltehetően csak a terroristák támogatása miatt fogják majd felelősségre vonni.

Az amerikai igazságügy-miniszter hajlik arra, hogy az amerikai származású tálib fiatalembert, John Walkert csupán a terroristák támogatásának vádjával állítsák bíróság elé. A Dawn nevű pakisztáni hírügynökség a The Wall Street Journal című lapot idézve azt állítja, hogy az igazságügy-miniszter George Bush amerikai elnökkel folytatott megbeszélésén a hazaárulás vádja helyett enyhébb vádpont megállapítását javasolta a 20 éves amerikai ellen. Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője szerdán úgy nyilatkozott, hogy Walker ügyében George Bush amerikai elnök az igazságügyi tárca és a Pentagon javaslata alapján fog dönteni. A BBC információi szerint egyelőre nem született döntés.

A Newsweek amerikai hetilapot idézve a Foxnews azt írja, hogy Walker nem csupán egyszerű tálib katona, hanem Oszama bin Laden terroristaszervezetének, az al-Kaidának a tagja is volt, akit a többi szélsőséges harcossal együtt a robbanószerek és mérgek használatára is kiképeztek. Walker, aki azt is megtanulta, hogyan kell elvegyülni a repülőtereken, az al-Kaida felsőbb vezetőivel és magával Oszama bin Ladennel is találkozhatott. A Pentagon illetékesei ezt a hírt kétkedve fogadták.

John Walkert novemberben, az afganisztáni Mazari-Sarif városában levert rablázadást követően fogták el az Északi Szövetség katonái.