Német gyalogsági, egészségügyi, híradós és helikopteres egységek indulnak hamarosan az afgán fővárosba. A Bundeswehr katonái az ENSZ afganisztáni békemissziójában vesznek részt.

A Bundestag, a német parlament alsóháza szombaton nagy többséggel jóváhagyta, hogy 1200 főből álló német kontingens induljon Afganisztánba. A Bundeswehr katonái az afganisztáni békefenntartó műveletben vesznek részt. A nemzetközi békefenntartók küldéséről az ENSZ Biztonsági Tanácsa döntött.

Az alsóházban név szerint szavaztak a képviselők, 538-an helyeselték, 35-en ellenezték a német részvételt, nyolcan tartózkodtak. A szavazást többórás vita előzte meg, melyben a hat parlamenti párt közül ötnek a szónokai támogatásukról biztosították a kormány előterjesztését az 1200 német katona indításáról. Gerhard Schröder kancellár azt mondta: a német hozzájárulás a korlátlan szolidaritás jele, amelyet Berlin vállalt az Egyesült Államokkal a szeptember 11-i merényletek után a terrorizmus elleni háborúban.

Az első egységek hétfőn indulnak Kabulba, a többiek januárban követik őket. A berlini kormányhatározatban gyalogsági, logisztikai, egészségügyi, híradós és helikopteres egységekről van szó.

Korábban:

Brit békefenntartók érkeztek Kabulba