Pápai üzenet: mentsük meg a gyermekeket

II. János Pál pápa idei karácsonyi üzenetében a felnőttek konfliktusai miatt szenvedő gyermekek megmentéséért emelte fel szavát, és azt is kérte, hogy a vallást soha ne használják a gyűlölet, az erőszak igazolására. Az egyházfő szokásos karácsonyi - urbi et orbi - beszédét példátlan biztonsági intézkedések kísérték, az olasz sajtóban ugyanis az elmúlt napokban olyan hírek láttak napvilágot, hogy terrorakció fenyegeti a Szent Péter teret. 

Hűvös, de ragyogó napsütéses időben beszélt II. János Pál pápa a Szent Péter bazilika erkélyéről a Szent Péter téren összegyűlt több tízezer hívőhöz, és rajtuk keresztül mindenkihez.

A gondolataim ma a világ összes gyermeke felé fordulnak; sokan, nagyon sokan vannak, akik születésüktől fogva arra vannak ítélve, hogy önhibájukon kívül szenvedjék el a kegyetlen konfliktusok következményeit - mondta a 81 éves egyházfő. "Mentsük meg a gyermekeket, hogy megmentsük az emberiség reményét - jelentette ki a pápa.

A gyermek Jézusban ráismerhetünk minden gyermekre, bármilyen fajtájú vagy nemzetiségű is legyen: a palesztin kicsikre és az izraeli kicsikre, az amerikai csöppségekre, és az afgánokra, a hutuk gyermekeire és a tuszi gyermekekre - figyelmeztetett.

Az üzenet másik hangsúlyos mondanivalója az volt, hogy a hit nem szolgálhat az erőszak igazolására. Isten szent nevével soha se igazolják a gyűlöletet! Soha ne legyen a türelmetlenség és az erőszak indoka! - kérte nyomatékosan II. János Pál. A pápa ugyanakkor nem tett közvetlen utalást az Amerikát ért szeptember 11ii terrortámadásokra, vagy az Egyesült Államok által vezetett afganisztáni katonai akciókra.

A katolikus egyházfő külön szólt a Szentföld drámai eseményeiről és azokról az emberekről, akik az ellenkezés dacára hisznek és dolgoznak a kultúrák és vallások találkozásáért, párbeszédéért és együttműködéséért.

Üzenete végén II. János Pál hatvan nyelven kívánt boldog karácsonyt a világ lakóinak, köztük a pakisztáni urduknak és az új-zélandi maoriknak.

Az olasz sajtó egyébként hetek óta arra figyelmeztetett, hogy a Szent Péter tér terroristák célpontja lehet, különösen a karácsonyi ünnepek alatt. A z elmúlt évekhez képest éppen ezért jóval szigorúbb biztonsági intézkedéseket foganatosított az olasz rendőrség. A városba érkező nagyszámú zarándokok fémdetektoros kapukon keresztül, többszöri ellenőrzés után juthattak csak a térre, és II. János Pál pápa beszéde alatt folyamatosan helikopterek keringtek a Vatikán fölött - írja a CNN.