A vitatott Kuril-szigetek közelében Oroszország lefoglalt három japán halászhajót. Az orosz hatóságok szerint az egyik hajó túl sok halat fogott, a másik kettő pedig orosz felségvizeken halászott.

Oroszország lefoglalt három japán halászhajót a vitatott Kuril-szigetek közelében. Az egyik halászhajót, az Eitoku Maru 38-ast még kedden, a másik kettőt, a Fumi Maru 83-ast és a Szanko Maru 58-ast szerdán foglalták le a Kuril-szigetek négy vitatott tagja közelében, orosz kikötőkbe vontatva őket.

Mint a japán halászati tárca pénteken megjegyezte, az oroszok az idén csak bírságokat róttak ki a hokkaidói halászokra, de nem foglalták le hajóikat.

A szigeteket, amelyeket Japán Északi Területeiként tart számon, a szovjetek a második világháború végnapjaiban szállták meg. A vita mind ez ideig megakadályozta a két állam közötti békeszerződés megkötését.

A három hajó - tíz-tíz fős legénységével - Oroszország kétszáz tengeri mérföldes gazdasági övezetén belül halászott tőkehalat, kétoldalú megállapodás alapján.

Az orosz hatóságok szerint azonban az Eitoku Maru 38-as a megengedettnél több halat fogott, míg a másik két japán hajó a 12 mérföldes orosz felségvizeken belül halászott. A tokiói külügyminisztérium részletes tájékoztatást kért az ügyben a moszkvai kormánytól.

Japán egyébként korábban kifogásolta, hogy Oroszország halászati jogokat adott a Kuril-szigetek közelében dél- és észak-koreai, valamint ukrán és tajvani hajóknak. Moszkva elutasította a japán tiltakozást, rámutatva, hogy kizárólagos joga eldönteni, ki halászhat a szigetek mentén.