Hamisak voltak a török Állami Képtár Picasso képei

Leszedik az Ankarai Állami Képtár négy Picasso képét a múzeum falairól, mert kiderült, hamisítványok. A képeket orgazdáktól foglalta le a török állam, és nem vették észre, eredeti változataik Szentpéterváron vannak kiállítva.

A közelmúltban ünnepélyes külsőségek között, egy új Picasso galériát nyitottak meg a török főváros állami képtárában. Az újonnan bemutatott képek közül négyről kiderült, hamisítványok. A török kormány kötelezte a múzeumot, hogy távolítsák el a másolatokat.

A képeket a török rendőrség orgazdáknál találta, és az értékesnek hitt alkotásokat államosították. Eddig azt hitték, a műkincseket az Öböl-háború idején rabolták el Kuvaitból. A török hatóságok úgy vélték, korábban a kuvaiti uralkodócsalád palotáit díszítették velük.

A képek eredetiségét firtató nyomozás akkor indult meg, amikor a kuvaiti királyi család közölte, egyetlen Picasso képük sem hiányzik. Ekkor a törökök a párizsi Picasso Központhoz fordultak, ahol megállapították, a képek egyszerű másolatok. Ráadásul az orosz Ermitázs Múzeum igazgatója szerint különösen rossz minőségű másolatok. A képek eredetijei ugyanis az általa vezetett múzeumban, Szentpéterváron vannak. A BBC információi szerint Törökország-szerte ellenőrzik majd a múzeumi képek valódiságát.