India nem tárgyal Pakisztánnal

Az indiai miniszterelnök visszautasította a pakisztáni elnök békés közeledését a háború elkerülésére. Addig nem is tárgyal, ameddig Pakisztán nem kötelezi el magát a terrorizmus ellen.

Nem akar tárgyalni az indiai kormányfő a pakisztáni elnökkel. Atal Behari Vajpayee ezzel mintegy kitért Pervez Musharraf pakisztáni elnök békés célú közeledése elől, aki kijelentette, hogy Pakisztán soha sem kezd háborút, és a béke pártján áll.

A két atomhatalom viszonya a néhány napja, az indiai Parlament előtt lezajlott és több, mint egy tucat halálos áldozatot követelő lövöldözéses merénylet után mérgesedett el. A szomszédos országok a múlt század közepe óta élnek egymással feszült visszonyban Kasmír miatt.

A feszültség a napokban háborús helyzetté fokozódott, az indiai és a pakisztáni hadsereg nagy erőkkel felsorakozott a határ mentén. Megfigyelők szerint 15 éve nem volt ilyen nagy erő-demonstráció a két ország között.

Pénteken a pakisztáni elnök a további válaszlépések helyett inkább a békés megoldást, a tárgyalást szorgalmazta, és azt ajánlotta, hogy a legközelebbi, Nepálban tartandó csúcsértekezleten üljenek le egymással tárgyalni. Eközben az indiai nehéztüzérség bombázta a pakisztáni állásokat a határ közelében.

Az ajánlatot szombaton az indiai kormányfő azzal hárította el, hogy a terriorizmus felszámolása az elsődleges számára. "India mindig a békés tárgyalás híve volt Pakisztánnal, de a jelenlegi körülmények között, ameddig Pakisztán nem kötelezi el magát visszafordíthatatlanul a terrorizmus ellen, nincs lehetőség a tárgyalásra" - mondta

Korábban:

Musarraf kész találkozni Vadzsapajival