Leszerelik Kubából az óriás kém-fület

A jövő év elején leszereli kubai kémközpontját Oroszország. Havanna ellenzi a radarközpont bezárásáról hozott döntést, márcsak azért is, mert így 200 millió dolláros bérleti díjtól esik el évente.

Oroszország január 15-én kezdi meg a Kubába telepített lehallgatóközpontjának leszerelését - jelentette be szombaton az orosz védelmi minisztérium. Vlagyimir Putyin orosz elnök október közepén már szólt arról, hogy 2002. január 1-jén Oroszország megkezdi kubai és vietnami radarállomásainak a leszerelését.

A kubai Lurdes 1964 óta adott otthont az orosz radaroknak, amelyekkel Moszkva eredetileg az amerikai tengeralattjárók mozgásáról gyűjtött adatokat. Néhány évvel később azonban már közel kétezer kilométeres sugarú körben tudta lehallgatni a telefonbeszélgetéseket, illetve ellenőrizni a fax- és elektronikus postai üzeneteket.

Moszkva évi 200 millió dollárt fizetett Havannának a lehallgatóközpont működtetésének bérleti díjaként egy 1994-es szerződés értelmében. Az orosz hadsereg vezérkari főnöke azzal indokolta a kubai lehallgatóközpont bezárásáról hozott döntést, hogy ebből a bérleti díjból Oroszország 20 korszerű felderítő műholdat állíthatna pályára.

Havanna ugyanakkor ellenzi a radarközpont bezárását. A kubai kormány - Putyin elnök bejelentésére reagálva - "az amerikai kormányzatnak tett olyan engedménynek" minősítette a döntést, amely "a lehető legrosszabban időzített lépés volt a szeptember 11-i támadások nyomán kialakult világválság miatt".