Növekszik a feszültség Kasmírban

Igazi háború nem tört ki India és Pakisztán között, de a két hete élesedő konfliktusnak szombaton újabb halálos áldozata volt. A két atomhatalom teljes háborús készültségben van, a határon 100 méterre egymástól néznek farkasszemet a katonák.

Szombaton indiai katonák ágyúzni kezdték a határ pakisztáni oldalát, megölve egy parasztot és megsebesítve három civilt. Mindkét országban teljes katonai készültség van. Az indiai Taj Mahal épületét khaki színű álcázó vászonnal fedték le, mert attól tartanak, hogy a világhírű műemlék-templom lehet a pakisztáni légierő elsőszámú célpontja, adta hírül a CNN.

A két ország évtizedek óta nem tud megegyezni az Indiához tartozó, de többségében muzulmánok lakta Kasmír státusáról. 1947 óta már három háborút vívtak egymással a területért. A feszültség december 13-án éleződött ki újra, amikor az indiai parlamentet muzulmán szélsőségesek támadták meg. A merényletben 14-en életüket vesztették. Az indiai kormány szerint a terroristákat Pakisztán támogatta.

India azt követelte, hogy Pakisztán határozottan lépjen fel a terroristák ellen. Mivel a pakisztániak nem ismerték el, hogy közük lett volna a támadáshoz, a két ország mozgósította hadseregét. A kasmíri határon évtizedek óta nem látott nagyságú katonai felvonulás kezdődött. Napok óta rendszeresek a lövöldözések a határ mentén, mindkét oldalon több civil áldozata is volt már az összecsapásoknak. Pénteken indiai, szombaton pakisztáni civilek haltak meg ilyen lövöldözésekben.

Pénteken Pervez Musarraf, pakisztáni elnök azt mondta, szívesen tárgyalna az indiai miniszterelnökkel a békés rendezésről. Az ajánlatot Vadzspaji indiai miniszterelnök visszautasította. A két ország kölcsönösen visszahívta diplomatáinak felét a másik országból. India lezárta légterét a pakisztáni gépek előtt, de Musarraf elnök egy nepáli konferenciára induló különgépét átengedték volna. Musarraf visszautasította az ajánlatot. Pakisztánban betiltották az indiai televízió adásait az ott menő háborús propaganda miatt.

India azt kérte a nagyhatalmaktól, ugyanúgy tekintésk terrorista országnak Pakisztánt, mint Afganisztánt, és párhuzamot vontak az amerikai és a delhi merényletek között. Pakisztán viszont azzal vádolja Indiát, hogy a feszültség gerjesztésével megnehezíti, hogy a radikálisoktól egyébként is sokat támadott kormány együtt tudjon működni a tálibok ellen harcoló nyugatiakkal, írja a BBC.

A világ vezető 8 gazdasági nagyhatalma, és az Iszlám Konferencia államai gyors megbékélésre szólították fel a két államot. Pakisztán ígéretet tett, hogy nem kezdeményez elsőként támadást, India pedig azt ígérte, nem használnak nukleáris fegyvereket. A helyzet továbbra is rendkívül feszült. A pakisztáni külügyminiszter szerint a legkisebb provokáció is beláthatatlanul súlyos eseményekhez vezethet. Márpedig a rendszeres lövöldözések bármelyikét tekinthetik háborús oknak a szembenállók.

Korábban:

India nem tárgyal Pakisztánnal