Meghátrált a tüntetőktől az argentin kormány

A szombati véres zavargások után lemondott az alig egy hete kinevezett ideiglenes argentin kormány. Az elnök még nem döntötte el, elfogadja-e a kabinet lemondását. Argentína súlyos pénzügyi válságban van, a zavargások hetek óta tartanak.

Szombaton lemondott az argentin kormány, adta hírül a BBC. A pénzügyi válságba jutott ország fővárosában, Buenos Airesben szombatra virradó éjjel több tízezer ember tüntetett a szerintük korrupt hatalom ellen. A tüntetők benyomultak a Kongresszus épületébe, ahol bútorokat törtek össze, és tüzet gyújtottak az elnöki palota előtt. A város utcáin boltokat, bankokat és McDonald’s éttermeket vertek szét a dühös demonstrálók. A rendőrök gumilövedékekkel és könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget. 12 rendőr megsérült, 33 embert pedig letartóztattak.

Az éjszakai erőszak után válságtanácskozást tartott a kormány, ahol a miniszterek bejelentették lemondásukat. Korábban lemondott már az elnök különleges tanácsadója, Carlos Grosso.

Argentína az elmúlt hetekben súlyos válságba került, az ország fizetésképtelenné vált, az emberek havonta maximum 1000 dollárt vehetnek ki a bankokból, a Világbank befagyasztotta a korábban ígért hitelek folyósítását, a munkanélküliség 18%-osra nőtt. A múlt héten országszerte, halálos áldozatokkal járó zavargások törtek ki, több bevásárlóközpontot kiraboltak. Az akkori zavargások miatt lemondott a korábbi elnök, és Rodríguez Saá alakíthatott ideiglenes kormányt.

Az emberek azonban csalódtak Saában. Az új elnök a rendkívül népszerűtlen, korruptnak tartott volt Buenos Aires-i polgármestert, Carlos Grossot nevezte ki tanácsadójának. Kormányának több tagját is korruptnak tartja az argentin közvélemény. Az emberek mindössze egy hét türelmet adtak az új kormánynak, ami jelentős változtatásokat ígért: 1 millió új munkahely teremtését, új pénz bevezetését, és a közigazgatási kiadások csökkentését. A megújulást ígérő politikusoknak azonban nem hisznek az éjjel utcára vonulók. Saá elnök nem mondott le, bár az ő távozását is követelték, és még azt sem döntötte el, hogy kormánya lemondását elfogadja-e.  

Korábban:

Tüntetők az argentin Parlamentben