Halálos lavina Szlovákiában és Lengyelországban

A friss havazások következtében fokozott lavinaveszélyt alakult ki a szlovákiai hegyekben és a Lengyel-Tátrában. Összesen négyen haltak meg a lezúduló hótömeg miatt: hárman Lengyelországban, egy fiatalember pedig Szlovákiában.

Egy Besztercebányához közeli téli üdülőtelep térségében egy aránylag kicsi, mintegy öt méter szélességű lavina olyan erővel zúdult egy szállóhelyre, hogy áttörte az épület falát. A hó három alvó fiatalra zúdult, közülük az egyiket meghalt, a másik kettő súlyosan megsebesült. Mindhárman szlovákiai állampolgárok voltak.

Kisebb nagyobb lavinák vasárnap másutt is lezúdultak. Helyenként utakat torlaszoltak el, de egyik eset sem járt sebesüléssel. Vészhelyzet alakult ki vasárnap egy tátrai faluban, Tureckán, ahol a falu fölötti meredeken felgyülemlett hatalmas hótömeg várhatóan a falura zúdul. A település veszélyeztetett részének lakóit a kora esti órákban kitelepítették, és mesterségesen, hóágyúval próbálták elmozdítani a hótömeget. A rendkívül erős szél miatt a kísérlet nem sikerült, ezért később megismétlik - jelezte a Tátrai Hegyimentő Szolgálat (THS).

Holtan találták meg a hegyi mentők vasárnap délután a Lengyel Tátrában azt a két embert, akiket aznap egy lavina magával sodort. A szerencsétlenül járt, gdyniai illetőségű férfi és nő egy harmadik férfi társukkal együtt túráztak a hegyekben. Az utóbbi ki tudott mászni a hó alól, és értesítette a hegyi mentőszolgálatot, amely nagy erőkkel érkezett a baleset helyszínére. A mentők mindkét áldozatot kiásták a hóból, de újjáélesztésük nem járt sikerrel. 

Meghalt a lengyel tátrai hegyi mentőszolgálat (TOPR) egyik tagja, egy társa pedig válságos állapotba került, miután egy lavina betemette őket vasárnap késő délután.

A szlovákiai hegyekben tartózkodó turistákat a szolgálat emberei fokozott óvatosságra intették és sok helyen negyedfokú lavinaveszéllyel járó készültséget rendeltek el. Vasárnap este a Lengyel Tátra egész területén negyedfokú lavinaveszélyt rendeltek el (a skálán az ötödik a legveszélyesebb fokozat). A hegyeket több mint egyméteres hó borítja, de helyenként ennél is jóval vastagabb a hólepel.