A Pentagon vasárnapi bejelentése szerint az amerikai hadsereg 101-es légideszantos hadosztályának egységei Afganisztánba készülnek a tengerészgyalogság kandahári repteret védő egységeinek leváltására. Pontos dátumokat biztonsági okok miatt nem tettek közzé, azonban még januárban megtörténik a váltás.

Az amerikai Védelmi Minisztérium tisztviselőjét idézve a hadosztály küldetése, hogy "legyőzze a maradék tálib és Al-Kaida erőket, a foglyokat kezelje, és biztosítsa a kandahári repteret segélyszállítmányok és személyi állomány bejutásához".

A bejelentés szerint a tengerészgyalogosok kivonása lehetőséget ad a jövőbeni akciókhoz való felkészüléshez. November óta több mint 1000 katona van jelen előretolt bázisokon Afganisztánban a tengerészgyalogság 15. és 26. expedíciós egységeiből.

Az Egyesült Nemzetek szakértői korábban már meglátogatták a kandahári repteret, hogy megvizsgálják a humanitárius és segélyszállítmányok fogadásának lehetőségét, azonban az amerikai fegyveres erők jelenleg túl veszélyesnek ítélik a környéket nappali repüléshez- írja a CNN.

Az 1942-ben létrehozott 101-es légi hadosztály ejtőernyős deszantosai végigharcolták a második világháborút és vietnámi háborút. Utoljára az 1991-ben Öböl-háborúban vetették be őket. A '90-es években békefenntartóként a Balkán-félszigeten és Haitin voltak jelen, valamint részt vettek szomáliai és ruandai küldetésekben is.

Korábban:

Megállapodtak az afganisztáni békeerőről

Huszonöt halott az afganisztáni bombázásokban