Ausztráliában fiatalkorúakat vettek őrizetbe gyújtogatásért

Az Ausztrália déli részén mintegy 100 helyen pusztító tüzek legtöbbjét gyújtogatók okozták. Csütörtökön őrizetbe vettek egy 14 éves fiút és egy 16 éves lányt, velük 25-re emelkedett a gyújtogatásért őrizetbe vettek száma. A kormány meg kívánja emelni a fiatalkorúakra gyújtogatásért kiszabható büntetés mértékét.

Ausztrálában, ahol 12. napja pusztítanak bozóttüzek, újabb két fiatalkorú gyanúsítottat vettek őrizetbe gyújtogatás vádjával. Az AAP ausztrál hírügynökség beszámolója szerint a Új-Dél-Wales és Victoria szövetségi államok határán fekvő Alburyban a hatóságok elfogtak egy 14 éves fiút, aki alaposan gyanúsítható azzal, hogy csütörtökön felgyújtott egy benzinkút melletti füves területet. Sydneyben egy 16 éves lányt vettek őrizetbe gyújtogatásért. Ő állítólag a nagyváros egyik peremkerületében okozott tüzet.

Velük 25-re emelkedett azoknak a száma, akiket Ausztráliában az elmúlt napok tűzesetei kapcsán gyújtogatásért őrizetbe vettek. A legtöbb gyanúsított fiatalkorú. Az ausztrál kormány az AFP szerint bejelentette, hogy megemelik a fiatalkorúakra gyújtogatásért kiszabható büntetés mértékét. Két újabb különleges tűzoltó helikoptert hoznak az Egyesült Államokból Ausztráliába. Bob Carr, Új-Dél-Wales szövetségi állam kormányzója bejelentette, hogy a helikoptereket mielőbb légi úton a bozóttüzektől sújtott térségbe szállítják, hogy részt vehessenek az oltásban. Az Elvis helikopterek 9000 liter víz szállítására alkalmasak, és a levegőből tudnak tüzet oltani. Egy ilyen helikopter már tevékenykedik Ausztráliában.

Sussex Intel üdülőhely lakói és nyaralóvendégei már a második éjszakát töltötték péntekre virradóra a tengerparti strandon, ahol a tűz elől kerestek oltalmat. Blue Mountain település lakói is arra készülnek, hogy kitelepítsék őket. A tűzoltók munkáját nehezíti a kiszámíthatatlan széljárás. Új-Dél-Wales állam déli részén körülbelül 10 ezer tűzoltó igyekszik eloltani a mintegy 100 helyen pusztító tüzet, amelyek legtöbbjét gyújtogatók okozták.

Korábban:

Ezrek alszanak a tengerparton a tűz miatt Ausztráliában