Állatok ezrei pusztulnak el az ausztráliai tűzvészben

Több ezer koala, kenguru oposszum és sok madár vált áldozatául a Dél-Kelet-Ausztráliában tomboló tűzvészeknek. Az egyre inkáb kimerülő tűzomltóknak csak átmeneti enyhülést hozhat a két új tűzoltóhelikopter hétfői érkezése: az előrejelzések szerint a hőmérséklet tovább emelkedik, és száraz, viharos szél várható a következő napokban.

Az Ausztrália dél-keleti részén tomboló tűzvészben a százezer hektárnyi leégett erdőkben hatalmas mennyiségű állat is elpusztult - közölték a helyi nemzeti parkok illetékesei. A legsúlyosabban érintett fajok közé tartozik a Koala, illetékesek szerint több ezer példány pusztult el, vagy sérült meg a tűzben. Rajtuk kívül számtalan kengurufajt, valamint oposszumokat, madarakat és hüllőket érintett a tűzvész. A mentőállomásokra százával érkeznek a sérült állatok, többségük annyira megégve, hogy már semmi sem segít rajtuk - el kell őket pusztítani.

A koalák ilyenkor általában felmásznak a fák tetejére, és összegömbölyödve próbálják meg legérzékenyebb részeiket - orrukat és szemüket - idézte a CNN Joe Callaghant az Ausztrál Koala Alapítvány vezető állatorvosát. Ha mégis túlélik a lángokat, többségüknek súlyosan megégnek végtagjaik, orruk, valamint súlyos füstmérgezést szenvednek. A szakértők becslései szerint a koalapopuláció felépüléséhez legalább 15 év szükséges.

A tűzvésznek eddig még nincsenek jelentettek emberáldozatai, de több mint 170 otthon vált a lángok martalékává, és hatalmas mennyiségű földterület perzselődött fel, de a szakértők úgy vélik: a java még hátravan. Az időjárás-jelentések szerint a hőmérséklet tovább emelkedik, száraz, viharos szelet jósolnak, miközben a tűzoltók a folyamatos feszültségben végzett munkában egyre inkább kimerültnek. A hétfőn végződő szabadságolási időszak, és a szintén hétfőn érkező két amerikai tűzoltó helikopter valamelyest enyhíthet a tűzoltók helyzetén.

Korábban:

Újfajta büntetés vár a gyújtogatókra Ausztráliában