A rendőrség szerint Oszama bin Laden követője volt az a 15 éves fiú, aki egy Cessna típusú kisgéppel egy felhőkarcolóba csapódott a floridai Tampa városában. A nyomozók ugyanis találtak egy levelet, amelyben a fiú, a terroristavezér iránt érzett tiszteletéről ír. A Fehér Ház szóvivője korábban azt állította: semmi jel nem utal arra, hogy terrortámadásról lett volna szó.

Egymotoros, Cessna típusú magánrepülő csapódott szombaton délután a floridai Tampában, a Bank of America irodáinak is otthont adó egyik felhőkarcolóba. A kisgép a 28-dik emelet magasságában ütközött az épületnek, nem sokkal ottani idő szerint 17 óra után - írja a BBC.

Ezzel csaknem egy időben két másik kisgép is lezuhant az Egyesült Államok más részein, az egyik Los Angeles közelében, a másik Colorado államban. A floridaival együtt mindhárom gép pilótája életét vesztette. A Fehér Ház szóvivője szerint a balesetek nincsenek kapcsolatban egymással, és nincs terrorizmusra utaló motívuma sem az eseteknek.

A rendőrség első vizsgálatai szerint az egy évvel ezelőtt gyártott gép kevéssel a becsapódás előtt szállt fel a városi repülőtérről, pilótája egy 15 éves diák, Charles Bishop volt. Bishop akkor szállt fel, amikor oktatója egy rövid időre magára hagyta. A tanulónak repülés előtti ellenőrzést kellett volna végeznie, azonban ő inkább felszállt. A parti őrség helikopterei szinte azonnal a nyomába eredtek, mert a pilótatanoncnak még nem szabadott volna egyedül repülnie. A helikopterek vezetői rádión keresztül, és vizuális jelekkel azonnali leszállásra szólították fel Bishopot, aki azonban nem reagált a figyelmeztetésekre.

Az épületben nem keletkezett tűz, de több rendőr- és tűzoltóautó érkezett a helyszínre. Szerencsére az irodaház azon része, ahova a gép becsapódott abban az időben szinte teljesen üres volt, ezért senki nem sérült meg. A becsapódás után biztonsági okokból nem szállhatott fel több repülőgép a városban.

Bár a hatóságok korábban azt állították, hogy valószínűleg nem terrorcselekmény történt, a Tampába küldött nyomozók később rábukkantak egy levélre, melyben a fiú, az Oszama bin Laden iránti tiszteletéről szól, továbbá dicsérően ír a szeptember 11-i terrortámadásokról is. Ezzel szemben a vizsgálatot vezető rendőrkapitány szerint Charles Bishopnak feltehetően nem voltak terroristakapcsolatai, és egyedül tervelte ki tettét. A nyomozók átkutatják a fiú személyi számítógépének adatrendszerét is - írja az AP.