A törzsek egymás ellen használják ki az amerikaiakat

Egyre több jel utal arra, hogy az elhibázott, sokszor civil áldozatokkal is járó amerikai katonai csapások nem a véletlen művei Afganisztánban. Valószínű, hogy a törzsek sokszor saját helyi vetélytársaikra uszítják az amerikai katonákat.

A legutóbbi sikertelen, civil áldozatokat követelő amerikai légitámadások nyomán felmerül a gyanú, hogy a vetélkedő afgán törzsek dezinformálják, és a másik fél ellen játsszák ki az amerikai katonaságot. Erről a U.S.Today című amerikai napilapban jelent meg cikk. Az egykor a tálibok uralma alatt lévő, jelenleg pedig a törzsi ellentétek által áthatott idegen területeken az amerikai katonák szinte teljesen rá vannak utalva a helyi informátorok tanácsaira, segítségére. Ezeknek a többnyire afgán törzsi érdekekhez kapcsolódó személyeknek a szavahihetősége azonban sokszor kérdéses.

 A december 20-ai "baleset", amelynek során az amerikai harci gépek az ideiglenes afgán kormányfő, Hamid Karzai beiktatására igyekvő konvojt támadtak meg, vagy a Paktia tartománybeli állítólagos terrorista bázisok ellen december 29-én végrehajtott bombázások, amelyek során 52 ember -többségében gyermek - vesztette életét, egyes helyi afgán vezetők szerint azért történhettek meg, mert a rivális törzseknek rosszat akaró informátorok szándékosan hamis híreket terjesztettek. A törzsek saját helyi vetélytársaikra uszítják az amerikai katonákat.

A Pentagon mindkét esetben fenntartja álláspontját, hogy a légicsapásokat al-Kaidához tartozó személyek ellen indították. A hadseregnek ellentmondásos adatok állnak rendelkezésére az Afganisztán keleti részén folytatódó harcokban január 4-én lelőtt amerikai katona, Ross Chapman őrmester halálának körülményeiről is. A Hoszt város közelében élő törzsi vezetők szerint egy 14 éves afgán fiú lőtte le, míg egy másik helyi katonai parancsnok úgy véli: az amerikai a térség egyik törzsi összetűzésében vesztette életét.

Korábban:

Afgán kisfiú lőtte le az amerikai katonát