Kártérítés a kanadai elítéltnek

A kanadai hatóságok kártérítést fizet a nemdohányzó fegyencnek, amiért több mint két héten át kénytelen volt erősen dohányzó cellatárs mellett raboskodni.

William Canning (44 éves), a québeci La Macaza börtön foglya a rá kimért 22 évi szabadságvesztésből két évvel ezelőtt összesen 17 napot volt kénytelen átmenetileg - a fegyintézet túlzsúfoltsága miatt - közös cellába tölteni egy olyan rabbal, aki egyik cigarettáról a másikra gyújtott. Canning ezért beperelte az államot.

Azzal érvelt, hogy passzív dohányzásra kényszerítették, megsértve azt a büntetésvégrehajtási előírást, hogy tilos a kegyetlen vagy szokatlan büntetési módszerek alkalmazása.

A panaszt első fokon elutasították, de felsőbb szinten elfogadták a fegyenc érvelését. A kártérítés megítéléséről szóló határozat indoklásában leszögezték: a megrögzött dohányos fegyenccel szemben ugyanolyan kegyetlenség lett volna a dohányzástilalom elrendelése, mint amilyen az volt, hogy Canninget abban a cellában helyezték el, ahol vágni lehetett a füstöt.

Az állam 2500 kanadai dollárt (közel 1600 USA dollárt) fizet az elítéltnek.