Palesztin bizottság vizsgálja a fegyverszállítási ügyet

A palesztin önkormányzat bizottságot alakít, hogy kivizsgálja a fegyverszállítmány ügyét. Az izraeli kormányfő felülvizsgálná a Palesztin Hatósághoz fűződő viszonyát.

A Palesztin Hatóság kihallgatja azokat a palesztin tisztségviselőket, akik izraeli állítás szerint fegyvereket akartak a Gázai övezetbe csempészni. Jászir Abed Rabbo palesztin tájékoztatási miniszter kedden közölte, hogy vezető biztonsági tisztségviselőkből alakítandó bizottság hallgatja majd ki az Izrael által vádolt személyeket.

Omar Akavi, a múlt héten Izrael által 50 tonna fegyverrel elfogott palesztin hajó kapitánya hétfőn kijelentette, hogy a fegyvercsempész-ügylet szálai bizonyos Adel Avadallah kezében futottak össze. Izrael a Jasszer Arafat vezette Palesztin Hatóság fegyverbeszerzőjének tartja az AP hírügynökség szerint Adel Mugrabi néven is ismert férfit.

A Palesztin Hatóság megerősítette, hogy Akavi a palesztin közlekedési minisztérium munkatársa, de a tájékoztatási miniszter ismét tagadta, hogy a testületnek köze lett volna a fegyvercsempészethez.

Efrájim Szneh izraeli közlekedési miniszter közben bírálta az Egyesült Államok visszafogott reagálását. Az amerikai külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy még tájékozódik az ügyben, és nem tudja, ki bérelte fel a hajót és kinek szállították volna a fegyvereket.

Szneh az izraeli katonai rádiónak azt mondta: Washington szándékosan mutat visszafogottságot, hogy ne bátorítsa Izraelt a palesztinokkal szembeni megtorlásra és elkerülje a diplomáciai bonyodalmakat Iránnal.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök jelezte, kormánya hamarosan összeül, hogy felülvizsgálja a Palesztin Hatósághoz fűződő, eddig is meglehetősen feszült viszonyát. Több izraeli miniszter is a kapcsolatok megszakítását követelte, Simon Peresz külügyminiszter viszont közölte, hogy egy ilyen javaslat ellen szavazna.

Korábban:

Arafat vizsgálatot indít a fegyverszállítmány ügyében