Saron szerint Irán a világ terrorközpontja

Ariel Saron izraeli kormányfő szerint az a tény, hogy a palesztinok iráni gyártmányú fegyvereket akartak becsempészni a Gázai övezetbe, bizonyítja, hogy tovább erősödik a kapcsolat a palesztinok és Irán között. Saron, aki kedden mintegy 200 amerikai zsidó vezető előtt beszélt, Iránt a világ terrorközpontjának nevezte.

Az izraeli miniszterelnök úgy gondolja, hogy Irán beavatkozása talán a legnagyobb veszélyt jelenti a közel-keleti stabilitás szempontjából. Abban az esetben, ha a fegyverek eljutottak volna a palesztin harcosokhoz, "egész Izrael Arafat túszává vált volna".

Saron megerősítette, hogy izraeli illetékesek az incidens ellenére továbbra is részt vesznek a palesztinokkal folytatott biztonsági tárgyalásokon. A kormányfő ugyanakkor ismételten felszólította Jasszer Arafat palesztin elnököt az iszlám szélsőségesek letartóztatására, illetve azt követelte Arafattól, hogy tegyen határozott lépéseket az Izrael elleni támadások megelőzésére, mielőtt a politikai tárgyalásokat újrakezdik. Saron ezenkívül közölte: Izrael továbbra is folytatja tisztogató akcióit a palesztin városokban.

Időközben a Gázai övezetben, a Sati menekülttábor közelében a palesztin biztonsági erők megsebesítettek két lányt és egy orvost, amikor le akartak tartóztatni egy állítólagos Hamasz-aktivistát, aki egy ENSZ-klinikán dolgozott ápolóként. Az ENSZ segélyező és munkaközvetítő hivatalának (UNRWA) szóvivője közölte: tiltakozó levelet küldenek a Palesztin Hatóságnak az incidens miatt, mert a rendőrök az akció közben semmibe vették a világszervezet épületének területi sérthetetlenségét.

Korábban:

Arafat vizsgálatot indít az elfogott fegyverszállítmány ügyében