Az új afgán kormány, korábbi ígéretéhez híven szabadon hazaengedte azokat a volt tálib vezetőket, akik elismerték a Karzai-kabinetet. Az amnesztia ellenére a politikai életben nem vehetnek részt a bukott rezsim emberei.

Hazamehetett  otthonába a bukott tálib rezsim volt védelmi és igazságügyi minisztere, illetve több magas rangú tisztségviselője, akik megadták magukat az új afgán kormánynak. Ezt Dzsalal Han, a dél-afganisztáni Kandahár kormányzójának, Gul Aghának a közeli munkatársa közölte szerdán az AP hírügynökséggel. Han azt mondta, hogy  az új kormány képviselői találkoztak a volt tálib vezetőkkel, akiket közkegyelemben részesítettek, miután azok elismerték a Hamid Karzai vezette új, ideiglenes afgán kormányt.

Han szerint Ubaj Dullah molla, a tálibok volt védelmi minisztere, Turabi molla, az igazságügyi tárca volt vezetője, Szaadudin molla, volt ipari miniszter, Abdul Hak, Herát tartomány volt biztonsági főnöke és más vezetők adták meg magukat. A félszemű, féllábú Turabi vezette be annak idején a tálibok több, drákói szigorú intézkedését.  

Az amnesztia révéna tálib vezetők szabadon  hazamehettek ugyan, de nem vehetnek majd részt a politikai életben. Ez megfelel annak, amit az új kabuli vezetés korábban ígért: a Karzai-kormányt elismerő minden tálibnak szavatolja a közkegyelme - tette hozzá Han.

Korábban:

Amnesztiát hirdetett az új afgán kormányfő