Büntetlenül távozhattak a volt tálib miniszterek

A bukott tálib rezsim három minisztere és egy tartományi biztonsági főnök szabadon távozhatott otthonába, miután elismerték az új kormányt. Kegyelmet kapott az a volt miniszter is, aki bevezette a tálibok több szigorú intézkedését.

Szabadon távozhatott otthonába a bukott tálib rezsim volt védelmi és igazságügyi minisztere, illetve több magas rangú tisztségviselője, akik megadták magukat az új afgán kormánynak.

Ezt Dzsalal Han, a dél-afganisztáni Kandahár kormányzójának, Gul Aghának a közeli munkatársa közölte szerdán. Elmondása szerint az új kormányzat képviselői találkoztak a volt tálib vezetőkkel, akiket közkegyelemben részesítettek, miután azok elismerték a Hamid Karzai vezette új, ideiglenes afgán kormányt.

Han szerint Ubaj Dullah molla, a tálibok volt védelmi minisztere, Turabi molla, az igazságügyi tárca volt vezetője, Szaadudin molla, volt ipari miniszter, Abdul Hak, Herát tartomány volt biztonsági főnöke és más vezetők adták meg magukat. A félszemű, féllábú Turabi vezette be annak idején a tálibok több, drákói szigorú intézkedését.

Az amnesztia révén az ország előző urai szabadon távozhattak otthonaikba, de nem vehetnek majd részt a politikai életben. Ez illeszkedik az új kabuli vezetés politikájához, amely a Karzai-kormányt elismerő minden tálibnak szavatolja a közkegyelmet - tette hozzá Han.

Korábban:

Feladta magát három volt tálib miniszter