Naggyűlésre készül a Ku Klux Klan

Hosszú szünet után január végén ismét összegyűlnek a szélsőséges fajüldöző szervezet tagjai. A gyűlés helyszínéül választott amerikai város lakói erőszakos akcióktól tartanak.

Több év szünet után január 19-re ismét naggyűlést hirdetett a Ku-Klux-Klan. A szélsőséges fajüldöző szervezet tagjai ezúttal Tennessee államban, Newportban találkoznak, hogy megünnepeljék a legendás déli tábornok, Robert E. Lee születési évfordulóját. A newporti Scott Fultz, a Klan tagja azt mondta: "Lee tábornok ünneplésén kívül arról fogunk beszélni, mit jelent amerikainak lenni, és arról, milyen sok gondot okoz a külföldiek érkezése".

Newport első színes bőrű polgármestere, Roland Dykes nem aggódik a gyűlés miatt. A városvezető azt mondta, a szervezet tagjainak alkotmányos joguk, hogy összegyűljenek. A newporti hatóságok ugyancsak engedélyezték a rendezvényt. A város lakói azonban meglehetősen aggódnak, és erőszakos akcióktól tartanak.

Az 1866-ban alapított Klan az Egyesült Államok déli területein alakult a felszabadított feketék és támogatóik terrorizálásának céljával. Később feloszlott, de 1915-ben újjászerveződött. A XX. században balodaliak, haladó értelmiségiek, zsidók és katolikusok ellen is támadásokat intézett. 1994 óta kilenc pert indítottak olyan véres bűncselekmények miatt, amelyeket az elmúlt évtizedekben követtek el, és amelyek a Ku Klux Klan működéséhez köthetők.

Korábban:

A Ku-Klux-Klannak adott igazat az amerikai Legfelsőbb Bíróság