Csuklyában, benyugtatózva szállítják a tálib foglyokat

Páratlan biztonsági intézkedések közepette szállítják a kubai amerikai támaszpontra az Afganisztánban elfogott legfontosabb személyeket. A foglyoknak a USA Today értesülései szerint az utazás során nyugtatót akarnak adni, fejükre csuklyát húznak majd, és a 20 órás út alatt nem állhatnak fel az ülésről, amihez odaláncolják őket.

Az üléshez bilincselve, csuklyában szállítják az amerikaiak a Kuba szigetén található Guantánamo haditengerészeti támaszpontra az Afganisztánban elfogott legfontosabb személyeket. Jelenleg 386 embert tartanak fogságban, al-Kaida harcosokat és parancsnokokat, valamint a bukott tálib rezsim több vezetőjét. Legtöbbjük, 306 ember egy kandahári bázison várakozik az útra, 38-an Bagram, 16-an Mazari-Sarif börtönében vannak, nyolcan pedig, köztük az évekkel ezelőtt a tálibokhoz csatlakozott amerikai, John Walker az egyik hadihajón.

A foglyoknak a USA Today című napilap értesülései szerint az utazás során nyugtatót akarnak adni, fejükre csuklyát húznak majd, és a 20 órás út alatt nem állahtnak fel az ülésről, amihez odaláncolják őket. A Pentagon azzal magyarázza a páratlan biztonsági előírásokat, hogy a világ legveszélyesebb terroristáit kell szállítani 20-30 fős csoportokban. Minden fogolyra két biztonsági őr felügyel majd, akiknél nem lesz lőfegyver, csak bénítópisztoly. A repülőket az út nagy részén vadászrepülők fogják kísérni.

A kubai támaszpont területén közben lázas munka folyik: építik a szuperbiztos cellákat a több száz - de lehet, hogy idővel akár több ezer fogoly számára.

Korábban:

Amerika nem engedné el a volt tálib minisztereket