Feloszlatták Bukarest városi tanácsi testületét

A román miniszterelnök által elrendelt ellenőrzések eredményei alapján a kormány csütörtökön feloszlatta a főváros tanácsi testületét. Olyan súlyos visszaélésekre derült fény, amelyek érintik a tanács képviselőinek csaknem háromnegyed részét. Bukarestben most előrehozott helyhatósági válastásokra készülnek.

Súlyos korrupciós esetek és törvénytelenségek sorozata miatt a román kormány csütörtöki ülésén úgy döntött, hogy feloszlatja Bukarest városi tanácsi testületét. A döntést Adrian Nastase miniszterelnök már a kormány ülése előtt jelezte. Elmondta, hogy a kormány által elrendelt ellenőrzés során olyan súlyos visszaélésekre és törvénytelenségekre derült fény, amelyek érintik a fővárosi tanács képviselőinek csaknem háromnegyed részét. A tanács feloszlatása miatt idő előtti helyhatósági választást kell kiírni Bukarestben. Az előre hozott választások várhatóan márciusban vagy áprilisban lesznek.

A miniszterelnöki hivatal ellenőrző testülete vizsgálata során azt állapította meg, hogy a 65 tanácsi képviselő közül 38 különböző vállalkozások részvényese. Ez a minőségük összeférhetetlen tanácsi tagságukkal. A szóban forgó vállalkozások túlnyomó többsége üzleti kapcsolatban áll a főpolgármesteri hivatallal. Így a részvényes képviselők cégeihez kerül a román főváros körülbelül tízezer milliárd lejt kitevő költségvetésének tetemes része.

Súlyos törvénytelenségek történtek bizonyos alapvető városgazdálkodási és lakossági szolgáltatások alvállalkozói körének kialakításában, ami rendszerint hatalmas, meg nem érdemelt jövedelmekhez juttatta az alvállalkozó cégeket és nagy veszteségeket okozott a városgazdálkodásban.

Ezen túlmenően megszűnt minden kapcsolat a viszonylagos kormánypárti többségű tanács és Traian Basescu főpolgármester között, aki egyben az ellenzékben levő Demokrata Pártnak (PD) is elnöke. Ennek a súlyosan elmérgesedett viszonynak részben oka, részben pedig következménye, hogy a tanács 12 határozatát végleges bírósági döntés megsemmisítette, 12 további határozatot pedig felfüggesztett. 42 főpolgármesteri rendelkezés ellen peres eljárás indult, ezek javarészét a tanácsi testület kezdeményezte. A tavaly életbe lépett helyi közigazgatási törvény értelmében, ha egy helyi tanács fél éven belül három olyan határozatot hoz, amelyet a bíróság megsemmisít, a testületet fel kell oszlatni és előre hozott választásokat kell kiírni.

A városi tanács feloszlatásával egy időben bejelentették azt is, hogy leváltják a kormányt képviselő bukaresti prefektust és annak két helyettesét. Bukarest főpolgármestere egyetértett a kormány döntésével. Állítása szerint ő kérte a kormányfőt az ellenőrzés elrendelésére.