A gerilláknak 48 órán belül el kell hagyniuk a demilitarizált övezetet, közölte a kolumbiai kormányzat. Bogotá úgy döntött, hogy beszünteti a három éve zajló békefolyamatot, mert nem hisz a gerilláknak.

A kolumbiai kormány beszüntette a kommunista gerillákkal három éve folytatott béketárgyalásokat. Bogotá azzal indokolta döntését, hogy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) elnevezésű szervezet nem érdekelt a 38 esztendeje zajló gerillaháború befejezésében.

A kormány felszólította a gerillákat, hogy távozzanak a demilitarizált övezetből, amelyet 1998-ban átengedett nekik a béketárgyalások beindítása érdekében. Camilo Gómez főtárgyaló 48 órát adott a felkelőknek a fő települések elhagyására: "következésképpen a biztonsági erők helyreállítják jelenlétüket ezekben a körzetekben".

A FARC három hónapja nem tárgyalt a kormánnyal, mert a hadsereg légi járőrözést folytat a demilitarizált dél-kolumbiai enklávé fölött és megszigorította az ellenőrzést körülötte.

Közvélemény-kutatások szerint a kolumbiaiak kétségbe vonják a FARC tárgyalási készségének őszinteségét, de kevesen gondolták, hogy Andrés Pastrana elnök beszünteti a tárgyalásokat a 17 ezres gerillasereggel, hiszen négyéves hivatali ideje augusztusban lejár.

Eddig Pastrana rendre meghosszabbította a vitatott FARC-enklávé érvényét, noha a gerillák több gyilkosságot és emberrablást követtek el. Az Egyesült Államok, amely több mint egymilliárd dollárnyi, főleg katonai segélyt nyújt Kolumbiának, terrorista szervezetnek minősítette a FARC-ot.

Washington és a kolumbiai hadsereg azzal vádolja a gerillákat, hogy túszaik fogva tartására és a drogüzlet bonyolítására használja az enklávét.

Korábban:

Kiadtak egy kolumbiai drogbárót amerikának

Kolumbiában nem lesz több emberrablás