A szingapúri terroristák is támadásra készültek

A szingapúri kormány információi szerint egy helyi terroristacsoport, amely egyébként kapcsolatban állt az al-Kaida szervezetével, merényleteket tervezett az ausztrál, izraeli és amerikai nagykövetségek épületei és érdekeltségei ellen, adta hírül az AP. A rendőrség letartóztatott 13 muzulmán szélsőségest, akiknek többségét afganisztáni terroristatáborokban képezték ki.

A kormány nyilvánosságra hozott egy videoszalagot, amelyet 13, azóta terrorista tevékenység gyanújával őrizetbe vett férfi készített. A kazettán a támadások célpontjai láthatók. A rendőrök hamis útleveleket és bevándorlási bélyegzőket is találtak a terroristáknál. A tizenhárom gyanúsított olyan helyeket is megfigyelés alatt tartott, amelyeket gyakran látogatnak amerikaiak. Szingapúrban egyébként mintegy 17 000 amerikai él. A hatóságok a múlt hónap folyamán hasonló vádakkal már letartóztattak 15 főt, akik közül kettőt később szabadon engedtek.

A kormány közleménye szerint a most letartóztatott 13 személy legtöbbjét az al-Kaida afganisztáni táboraiban képezték ki. Múlt év szeptembere és októbere között többüket felkereste néhány külföldi, arra kérve őket, hogy segítsenek a szingapúri célpontok felrobbantásának kitervelésében. Bevallásuk szerint az egyik külföldi, aki egyébként képzett bombaszakértő volt, egy szingapúri terroristacsoport csoport vezetője. A közlemény szerint a szervezetnek háromtonnányi vegyi robbanóanyaga van Malajziában.

Mahathir Mohamad maláj kormányfő pénteken egy helyi lapnak elmondta: mintegy 50 olyan maláj állampolgárról tudnak, akik kapcsolatban állnak az al-Kaidával. A maláj rendőrség december óta 13 személyt vett őrizetbe, akik feltehetően egy olyan szélsőséges, helyi iszlám csoport tagjai, amely  kapcsolatban van hasonló indonéz és a fülöp-szigeteki szervezetekkel.