Pakisztán harcot indít a szélsőségesek ellen

A pakisztáni vezetés betiltja a szélsőséges szervezeteket, és bezárja azokat a vallási iskolákat, ahol katonai képzés folyik. Ezt az ország elnöke mondta, mozzátéve, hogy Kasmír tartomány hovatartozását diplomáciai úton kell rendeznie Indiának és Pakisztánnak.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök szombaton betiltott több, vallási alapon szerveződött fegyveres csoportot. Az elnök határozott fellépést ígért a terroristák, a vallási fanatikusok ellen. Erről tévébeszédében szólt Musaraff szombaton - írja a BBC. Az elnök azt mondta, Kasmír kérdését diplomáciai úton kell rendezni, és senki sem hajthat végre támadásokat szomszédos ország területén Kasmírra hivatkozva.

A támadóknak komoly büntetést ígért. "Torkig vagyunk a kalasnyikov-időszakkal" - mondta, és hozzátette, hogy megreformálják a vallási iskolák rendszerét. A jövőben ellenőrzés és engedély nélkül nem működhet mohamedán vallási iskola, azokat pedig be fogják zárni, ahol katonai nevelés folyik.

Az azonnali hatállyal betiltott négy szervezet közül kettőt - a Jaish-e-Mohammedet (Mohamed hadserege) és Lashkar-e-Toibát (Az igazak hadserege) - azzal vádolnak Indiában, hogy azok hajtották végre az újdelhi parlament ellen a decemberi támadást.

Az intézkedéstől azt várja a pakisztáni vezetés, hogy enyhüljön a két szomszédos ország között az elmúlt hetekben kialakult feszültség. A beszédben Musaraff ugyanakkor figyelmeztette Újdelhit, hogy a pakisztáni haderő teljes készültségben áll, és minden kívülről jövő támadást visszaver.