Nastase román miniszterelnök felszólította a prefektusokat, ne engedélyezzék a magyarigazolványok igénylését segítő irodák felállítását Románia területén.

Adrian Nastase román miniszterelnök szerint egyes magyar politikusok nyilatkozatai a románok magyarországi munkavállalási lehetőségéről azt bizonyíthatják, hogy magyar részről rosszhiszeműen írták alá a román-magyar egyetértési nyilatkozatot - írta a szombati román sajtó.

A román lapok beszámoltak arról, hogy a román miniszterelnök a megyei prefektusokkal folytatott szokásos heti videokonferencián bejelentette az egyetértési nyilatkozat végrehajtását ellenőrző román kormányzati bizottság felállítását.

A bizottság, amelyben a külügy- és a belügyminisztérium, valamint a közigazgatási minisztérium képviselői kapnak helyet, "figyelemmel kíséri mindazt, amit mondanak és publikálnak, illetve tesznek a megállapodással kapcsolatban".

A román miniszterelnök szerint a bizottság felállítása világos jelzés arra, hogy Bukarest ragaszkodik az egyetértési nyilatkozat pontos betartásához. Nastase azt a reményét fogalmazta meg, hogy magyar részről se a nyilatkozatokban, se a tettekben nem lesz "kettősség".

Nastase azt is megemlítette, hogy a magyar sajtó beszámolói szerint az egyik magyarországi politikus a határon túli magyar közösségek képviselőivel tartott találkozón kijelentette: "könnyebb lesz egy tevének átjutnia a tű fokán, mint hogy egy román Magyarországra jöjjön dolgozni".

Nem kívánunk a magyarországi választási kampányba beavatkozni, de az ilyen jellegű kijelentések azt bizonyíthatják, hogy a magyar fél rosszhiszeműen írta alá az egyetértési nyilatkozatot - mondta a román miniszterelnök.Adrian Nastase felszólította a prefektusokat: ne engedélyezzenek semmiféle olyan kezdeményezést, hogy a magyarigazolványt kérelmezőket nyilvántartásba vevő, netán az igazolványokat kiadó irodákat állítsanak fel Románia területén.