Felmentő ítéletet vagy az első fokú ítélet megsemmisítését és perújítást kértek hétfőn telefaxon Hágába küldött fellebbezésükben a 45 évi börtönbüntetésre ítélt Tihomir Blaskic boszniai horvát tábornok védőügyvédei a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló Nemzetközi Törvényszéktől.

A hágai bíróság Blaskic tábornokra szabta ki eddig a legsúlyosabb büntetést. A két évvel ezelőtt elítélt boszniai horvát tábornok két védőügyvédje - a zágrábi Ante Nobilo és a Los Angeles-i Russel Haymen - a fellebbezést olyan új dokumentumokra építette, amelyeket a horvát titkosszolgálat (HIS), a zágrábi elnöki hivatal és a boszniai hadsereg főparancsnokságának az archívumaiban őriztek, és csak a 2000 január eleji horvátországi politikai fordulat tette lehetővé, hogy napvilágra jussanak.

Olyan fontos dokumentumokról van szó, amelyekhez a Tudjman-korszakban sem a védelem, sem pedig a hágai törvényszék nem tudott hozzájutni. A tábornokot parancsnoki felelősség alapján ítélte el a Nemzetközi Törvényszék azzal a váddal, hogy az alája rendelt boszniai horvát katonai és félkatonai alakulatok 1992-1993-ban Közép-Boszniában emberiség elleni és háborús bűnöket követtek el, Blaskic pedig semmit sem tett ennek megakadályozásáért.

A bíróság szerint a tábornok részt vett Vitez, Busovaca, Kiseljak és Zenica körzetében a muzulmánok politikai, nemzetiségi, illetve vallási megfontolásokon alapuló zaklatásának tervezésében, irányításában és végrehajtásában. Őt tették felelőssé a térségben elkövetett legszörnyűbb mészárlásért, az Ahmici faluban rendezett vérfürdőért, amelyben a horvát fegyveresek a muzulmán falu több mint 100 lakosát gyilkolták meg.

Stipe Mesic horvát elnök megerősítette, hogy a zágrábi elnöki hivatal a Hágával együttműködő horvát kormányhivatal rendelkezésére bocsátott minden kért okiratot. A bíróságon múlik, mennyire lesznek ezek Blaskic tábornok hasznára - mondta hétfői nyilatkozatában Mesic elnök.

Korábban:

A Nacional szerint ártatlanul ítélték 45 év börtönre Blaskic tábornokot