Palesztin merénylet Ciszjordániában

Palesztin fegyveresek hétfőn agyonlőttek egy izraeli katonát, két másikat pedig megsebesítettek a ciszjordániai Náblusz környékén, néhány órával azután, hogy az ugyancsak ciszjordániai Túl-Karmban pokolgépes merénylet következtében életét vesztette Raed Karmi, az "al-Aksza Mártírjai" nevű fegyveres csoport helyi vezetője.
 A csoport - amely magát a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah mozgalomhoz sorolja - a Reuters brit hírügynökségnek küldött faxüzenetében magára vállalta a katonák ellen Savei Somron zsidó telep közelében végrehajtott országúti rajtaütést, s közölte, hogy azt megtorlásul szánta Karmi haláláért és az izraeli hadsereg múlt csütörtöki rafahi házrombolásáért.

A szervezet előzőleg bejelentette, hogy befejezettnek tekinti az Arafat által december 16-án meghirdetett tűzszünetet. Saját közleményük szerint az "al-Aksza Mártírjainak" harcosai automata fegyverekből tüzet nyitottak Náblusz közelében egy katonai járműre, s több katonát is harcképtelenné tettek. Izraeli források egy halottról és egy "könnyebben" megsebesült áldozatról számoltak be. Előzőleg viszont a hadsereg azt közölte, hogy három katona megsebesült, közülük kettő súlyosan.

A 28 éves Raed Karmit - aki korábban elismerte, hogy izraelieket ölt meg, s tavaly túlélt már egy ellene irányuló izraeli rakétatámadást - túl-karmi rejtekhelye közelében tépte szét egy pokolgép robbanása. Palesztin tisztségviselők Izraelt vádolták a gyilkosságért.

Az izraeli hadsereg közleményében Karmit tette felelőssé számos országúti rajtaütésért, amelyekben kilenc izraelit lőttek agyon, többet pedig megsebesítettek. Mindazonáltal nem fűzött kommentárt ahhoz az palesztin vádhoz, hogy a hadsereg követte volna el a merényletet.

A második palesztin intifáda 2000 szeptemberi kirobbanása óta Izrael biztonsági okokra hivatkozva több tucat, terrorcselekményekkel vádolt palesztin szélsőségest gyilkolt meg. Az Egyesült Államok által is elítélt "célzott támadások" azonban újabb palesztin bosszúakciókat váltottak ki. Túl-Karmban hétfőn bosszúért kiáltó palesztinok százai kísérték utolsó útjára Karmit. Hanan Asravi palesztin parlamenti képviselő - a korábbi béketárgyalások egyik résztvevője - emberiség elleni bűntettnek nevezte az újabb palesztinellenes gyilkosságot, és nemzetközi beavatkozást sürgetett a hasonló támadások megfékezése érdekében. Karmi megölése tovább ronthatja az amerikai békeközvetítés esélyeit.

Ha bebizonyosodik, hogy Izrael áll Karmi meggyilkolása mögött, úgy ez volt az első, szélsőségesek ellen végrehajtott célzott támadás, amelyet Arafat palesztin elnök december 16-i tűzszüneti felhívása óta hajtottak végre.

Korábban:

Pokolgép végzett a Fatah egyik vezetőjével

Jeruzsálemet leszámítva véget érnek a házrombolások