Sztrájkolnak az olasz légügyiek

Egész napos sztrájkba léptek pénteken az olasz légügyi dolgozók, néhány nagyobb légitársaság törölni volt kénytelen egyes járatait, a Malév azonban Milánóban és Rómában egyaránt időcsúszás nélkül indíthatta útnak délelőtti gépeit.

A légi közlekedés területén dolgozók (a légiirányítók kivételével) mind sztrájkba léptek délelőtt tíz órától este hat óráig Olaszország egész területén. Ennek következtében Olaszország minden repülőterén késések, fennakadások voltak, az olasz és a külföldi légitársaságok (köztük a British Airways, a Lufthansa, az Air France és az Iberia) törölni volt kénytelen egyes járatait.

A Malév római és milánói repülőtéri irodájában közölték: a délelőtti gépek idejében elindultak. Várhatóan az esti járat is időcsúszás nélkül érkezik majd az olasz repülőterekre és indul majd vissza Magyarországra.

Az országos munkabeszüntetés a szokásosnál is nagyobb mértékben nehezítette a közlekedést Olaszországban, mivel ezekben a napokban a fagy és a hó még a középső és a déli tartományokat is sújtja. A Trenitalia vasúti cég pótlólagos expressz-járatokat iktatott be kora délutánra Róma és Milánó között. A sztrájkoló légi alkalmazottak ugyanakkor szavatolták a sztrájktörvény által előírt minimális szolgáltatásokat.

A szakma dolgozóinak tiltakozása a légi közlekedés válságos helyzetéből fakad. Ebben az ágazatban több mint hétezer ember elbocsátását tervezik, ebből csaknem négy és fél ezret az Alitalia készül leépíteni. A légügyi szakszervezeti szövetségek szerint a kormány eddig szándékosan nem hallatta szavát azzal kapcsolatban, hogy milyen gazdasági lépésekkel kívánja megmenteni az Alitaliát. A La Repubblica tudni véli, hogy Giulio Tremonti gazdasági miniszter 180 millió euróval kívánja segíteni az 54 százalékban állami tulajdonban lévő Alitaliát; a segélyt légitársaság úgy kapna meg, hogy csökkentenék a jegyek és a felhasznált üzemanyag árának áfatartalmát.