Római tüntetés a bevándorlók jogaiért

A szervezők szerint legalább 150 ezer ember tüntetett szombaton Rómában a bevándorlók jogaiért, amelyeket szerintük súlyosan csorbít a kormány bevándorlásról szóló törvénytervezete. Baloldali olasz politikai szervezetek, szakszervezeti szövetségek, diákszövetségek, ifjúsági szervezetek, globalizációellenes csoportok egyaránt csatlakoztak az olaszországi bevándorlókhoz, együtt vonulva velük az utcára, hogy tiltakozzanak az Umberto Bossi és Gianfranco Fini által kidolgozott törvénytervezet ellen.

Az idegengyűlölő megnyilvánulásairól elhíresült Északi Liga vezére (a kormány közigazgatási reformügyi minisztere), valamint a Nemzeti Szövetség (AN) főtitkára (jelenlegi miniszterelnök-helyettes) olyan szabályozó rendszert dolgozott ki, amely megnehezítené az unión kívülről érkező bevándorlók beutazását, tartózkodásukat pedig csak addig engedélyeznék, amíg munkaviszonyban állnak az ország területén.

A szervezők szerint 150 ezren (a hatóságok szerint csak feleennyien) tiltakoztak a főváros utcáin, azzal vádolva az olasz jobbközép kormányt, hogy diszkriminatív módon akarja rendezni a bevándorlók helyzetét. A felvonuló bevándorlók emlékeztettek arra, hogy az olasz gazdaságnak és az egyre fogyatkozó olasz társadalomnak szüksége van rájuk. "Mi vagyunk a jövő, a soketnikumú tömeg!" - volt olvasható transzparenseiken, az olasz felvonulók pedig ezzel a felirattal válaszoltak: "Bevándorlók! Legyetek üdvözölve ezen a földön, aki mindenkié!".

A megmozdulás központi rendezvénye a Piazza Navonán tartott nagygyűlés volt, amelyen a szónokok kifejtették: nem az idegenek által lakott városkörzetektől kell félni, hanem azoktól a felvonulásoktól, amelyeket az idegengyűlölet jegyében szervez Bossi ligája. "Mindannyian bevándorlók vagyunk, nemet mondunk a Bossi-Fini törvénytervezetre" - jelentették ki a diákok szövetségének képviselői. A balközép ellenzéki pártok több neves politikusa is ott volt a felvonulók sorában. A televízió kamerái előtt elmondták: érthetetlen, miért kellene távoznia az országból egy több év óta ott tartózkodó külföldinek csak azért, mert esetleg elveszti állását.

Maurizio Gasparri, az AN színeit képviselő tömegtájékoztatási miniszter meglehetősen durva hangnemben nyilatkozott a sajtónak a tüntetésről. Szerinte éppen azok a fajgyűlölők, akik szombaton az utcára vonultak. Mert aki mindenkit, válogatás nélkül akar beengedni az országba, az éppen a faji kizsákmányolást könnyíti meg, elősegítve például a feketemunka terjedését, akárcsak azt, hogy a bűnszervezetek rabszolgaságba és prostitúcióra kényszeríthessenek külföldről behurcolt nőket. Gasparri szerint az előző, balközép kormány tehet a kialakult helyzetről, mert "demagóg módon" mindenki előtt megnyitotta a kapukat.