Viselkedési kódexet kapnak az amerikai katonák Kandahárban

Hamid Karzai afgán kormányfő és Fahd szaúd-arábiai király a két ország diplomáciai kapcsolatának helyreállításáról, és az újjáépítés kérdéseiről tanácskozott Rijádban. A megbeszéléseken szóba került a tálibok oldalán harcoló, fogságba került szaud-arábiai állampolgárok ügye is. Közben viselkedési előírásokat tett közzé az amerikai hadsereg Kandahárban, az ott állomásozó 101-es légi deszant hadosztály katonái számára, amelyben megtiltják neki, hogy barátnőjük fényképét mutogassák a helyieknek.

Hamid Karzai afgán kormányfő szombaton Rijádban találkozott Fahd szaúd-arábiai királlyal, akivel a két ország közti diplomáciai kapcsolatok helyreállításának kérdését vitatták meg. A találkozón szó esett az Afganisztán újjáépítéséhez nyújtandó szaúdi segélyek formájáról, és arról, hogy mi lesz azokkal az Afganisztánban elfogott szaúd-arábiai állampolgárokkal, akik a tálibok oldalán harcoltak, és fogságba estek.

Hivatalosan semmit sem közöltek a szaúdi uralkodó és Karzai tárgyalásáról, de az AP úgy értesült rijádi diplomáciai forrásokból, hogy valószínűleg nem lesz akadálya a diplomáciai viszony helyreállításának, és várható, hogy Rijád hamarosan ki is nevezi kabuli nagykövetét.

Az amerikai hadsereg légi és az afgán törzsi erők földi hadműveletének eredményeképpen megdöntött előző afgán kormányt - a fanatikus szunnita muzulmán tálibok kormányát - mindössze három állam ismerte el, s köztük volt Szaúd-Arábia is. Ám Rijád megszakította a kapcsolatot a tálibokkal az Egyesült Államok ellen elkövetett múlt szeptemberi terroristamerénylet után.

Ami az újjáépítési segélyt illeti, annak összegéről valószínűleg csak az adományozó országok hétfőn kezdődő tokiói értekezletén várható bejelentés. Szaúd-Arábia az értekezlet egyik társelnöke.

Diplomaták szerint valószínű, hogy az Afganisztánban elfogott, tálibbarát szaúdiakat Afganisztán hazatelepíti, hogy szaúdi bíróságok ítélkezhessenek felettük. Csak azokról van szó, akik az afgán törzsi erők kezébe kerültek. Azokat a foglyokat, akik amerikai fogságban vannak, már elszállították az Egyesült Államok guantánamói támaszpontjára.

Különleges viselkedési szabályokat írtak elő a 101-ik amerikai légi deszant hadosztálynak, amely pénteken parancsnoksága alá vonta az Afganisztán délkeleti részén fekvő Kandahár repülőterén az ott létrehozott katonai támaszpontot. „Ne tartózkodjatok mecsetek közelében, ne mutogassátok feleségetek, barátnőtök fényképét a helybelieknek, és főként: semmi pornográfia - idézett szombaton a szabályzatból az ITAR-TASZSZ washingtoni tudósítója. "A helyhez szabott viselkedési kódex célja, hogy - a helyiek érzéseit tiszteletben tartva - javítsuk kapcsolatainkat afganisztáni barátainkkal" - idézett egy amerikai katonai szóvivőt az orosz hírügynökség.