A hétvégén a brit sajtóban olyan fotók jelentek meg, amelyek a Guantánamóban fogva tartott három brit foglyot összegörnyedve, megbilincselve, füldugóval, sötét szemüveggel ábrázolták. A brit külügyminiszter azonban azt állítja: a foglyokkal emberségesen bánnak.

A brit külügyminisztérium hétfőn hivatalosan megerősítette, hogy három brit állampolgárt tartanak fogva a Kubában lévő guantánamói amerikai támaszpontra szállított több mint száz al-Kaidai és tálib fogoly között. A Kubából Londonba visszatért brit külügyi küldöttség arról tájékoztatta Tony Blair kormányfőt, hogy a brit foglyok "nem panaszkodtak" az őket ért bánásmód miatt. Mindhárman "jó fizikai állapotban vannak, jól bánnak velük" - ismertette a brit miniszterelnöki hivatal szóvivője a Blair elé terjesztett jelentést.

A szóvivő elmondta, hogy a foglyok szabadon beszélgethetnek, és nincs jele annak, hogy rosszul bánnának velük. Celláikban nincsenek megbilincselve, nem hordanak füldugót, sötét szemüveget, szájuk nincs leragasztva, ahogyan azt a hét végi brit sajtóban megjelent egyes fotók mutatták. Bilincset csak a cellán kívül kell viselniük. A foglyok naponta háromszor, az iszlám előírásai szerinti étkezést kapnak, tisztálkodhatnak, orvosi ellátást kapnak, ha szükséges, levelet írhatnak, és a Vöröskereszt megszervezte, hogy mindenki kapjon egy-egy koránt is.

A brit kormányszóvivő azután adott részletes tájékoztatást, hogy a hét végi brit sajtóban fényképek jelentek meg a guantánamói állapotokról, amelyek a narancssárga zubbonyba bujtatott foglyokat térdepelve, összegörnyedve, megbilincselve, füldugóval, sötét szemüveggel ábrázolták. Egyes brit kommentárok embertelennek, kínzással felérőnek nevezték e bánásmódot, és azonnali közbelépésre sürgették a kormányt annak ellenére, hogy Tony Blair már a múlt héten arról biztosította a parlamentet, hogy a foglyokkal emberségesen bánnak. A szóvivő azt mondta, hogy a brit sajtóban megjelent képek közvetlenül a guantánamói érkezés után készültek, az átszállítás során tartották a foglyokat megbilincselve, szemüket elsötétítve, fülüket bedugaszolva.

Korábban:

Tiltakozás a tálib foglyok helyzete miatt