Mártír akart lenni a cipőbombás terrorista

Utolsó, anyjához intézett e-mail üzetetében Richard Reid, a cipőbombásként közismertté vált terrorista azt írta, hogy hamarosan az iszlám mártírja lesz. A merényletkísérletet megelőzően Reid európai mecseteknek is küldött leveleket.

A 28 éves londoni férfi néhány órával azelőtt, hogy december 22-én felszállt a Párizs-Miami járatra, több üzenetet is küldött egy párizsi internetkávézó számítógépéről. Az egyiket egy pakisztáni ismerősének írta, de további üzeneteket küldött szét több európai mecsetnek is. A The Sun brit napilap értesülései szerint utolsó levelében tudatta anyjával, hogy hamarosan az iszlám ügyéért áldozza majd életét. A francia hatóságok azután bukkantak a levelekre, hogy Reid zsebében letartóztatásakor megtalálták a párizsi Happy Call kávéház névjegyét. Szakértők ezt követően átkutatták a kávézó összes számítógépének adatrendszerét.

Richard Reid december 22-én, egy a cipőjében elrejtett bombával próbálta felrobbantani magát az American Airlines Párizsból Miamiba tartó járatán, a gép utasainak azonban sikerült ártalmatlanná tenniük a merénylőt.

Korábban:

A francia elhárítás a cipőbombás nyomai után kutat