Nastasét megfontoltságra intette Iliescu

Kényes helyzetbe került Adrian Nastase román miniszterelnök, miután túlságosan hevesen reagált egy őt korrupcióval vádoló névtelen jelentésre. A kormányfőt rendkívül élesen támadja az ellenzék és a román lapok többsége, amelyek azt írják, hogy az igazságszolgáltatás a miniszterelnök politikai utasítására cselekszik Romániában. Nagyobb megfontoltságra intette Nastasét Ion Iliescu államfő is.

A román belpolitika első számú botrányává lett ügy okozója egy Armageddon-2 címmel összeállított névtelen jelentés volt, amelyet a múlt héten küldtek el e-mailen a legfontosabb román lapok szerkesztőségeibe és néhány nyugati állam bukaresti nagykövetségére.

A miniszterelnököt korrupcióval vádoló összeállításból a román sajtó kezdetben csak rövid részleteket közölt. Adrian Nastase első nyilvános reagálása az volt, hogy nyilvánvaló politikai manőverről van szó, amelynek célja az, hogy lejárassa a román államot, épp amikor annak a kérdésnek kell eldőlnie, hogy felkérik-e Romániát a NATO-hoz való csatlakozásra.

A kormányfői állásfoglalás után a román rendőrség feltűnően gyorsan megtalálta a levelek feladóját egy kis bukaresti számítástechnikai cég vezetőjének személyében. Az illetőt az ügyészség utasítására azonnal őrizetbe vették. Kihallgatásakor elmondta, hogy a jelentés továbbítására Mugur Ciuvica, Emil Constantinescu volt államfő egykori kabinetfőnöke kérte fel őt. A volt kabinetfőnök ellen szintén eljárás indult az állam biztonságát fenyegető hamis információk terjesztése miatt.

Az ellenzék, a román sajtó, valamint emberjogi és civil szervezetek több képviselője heves tiltakozással válaszolt a hatóságok határozott fellépésére. A bírálatok szerint az a mód, ahogy a névtelen jelentéssel összefüggésbe hozott személyek ellen fellépett a rendőrség és az ügyészség, a kommunista diktatúra letűnt korszakát idézte fel.

Az ellenzéki pártok vezetői szerint a történtek azt bizonyítják, hogy az igazságszolgáltatás a miniszterelnök politikai utasítására cselekszik Romániában. A lapok és a civil szervezetek a szólás- és véleményszabadság durva megsértését emlegették. A bírálók egységesen tették fel a kérdést: miként lehet az állam biztonságát fenyegető hamis információk terjesztésével vádolni valakit, ha a vád alapját képező állításokat nem vizsgálják.

Adrian Nastase ezt követően pontosította, hogy honnét indult a támadás: mint mondta, az ügy hátterében a volt államfő, Constantinescu környezetében található "szélesebb csoport áll". Constantinescu válaszként a belügyminiszter és a főügyész, valamint az ügyben közvetlenül eljáró belügyminiszter-helyettes és helyettes főügyész lemondását követelte.

Megszólalt Ion Iliescu államfő is, aki szerint az ügyben nagyobb visszafogottságra, valamint arra lenne szükség, hogy az illetékes hatóságok vizsgálják ki a jelentést. Iliescu úgy vélte, hogy az érintettek kissé eltúlzottan reagáltak. Az államfői megszólalást követően az ügyészség szabadlábra helyezte az őrizetbe vett cégvezetőt, mondván: példás együttműködést tanúsított a hatóságokkal. Adrian Nastase közölte, hogy hamarosan átadja az ügyészségnek vagyon- és adóbevallását. A miniszterelnök hétfőn este végül azt is elismerte, hogy hibázott.

Korábban:

Feloszlatták Bukarest városi tanácsi testületét