Az afganisztáni ENSZ-megbízott több katonát akar

A jelenleginél jóval több, mintegy 30 000 katonára van szükség Afganisztánban - közölte az Egyesült Nemzetek illetékese. A szakértő szerint nem megfelelő a biztonság az országban, és az átmeneti kormánynak Kabulon túlra is ki kéne terjesztenie hatalmát.

Az Egyesült Nemzetek afganisztáni ügyekért felelős megbízottja, Francesc Vendrell szerint több nemzetközi erőt kell küldeni Afganisztánba. Az ENSZ-megbízott úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy a biztonság még mindig nincs megoldva a térségben, és az átmeneti kormány komoly kihívások elé néz e téren. Vendrell szerint szükség van arra, hogy minél hamarabb kiterjessze hatalmát az átmeneti kormány Kabulon túl az egész országra. Hozzátette: a különböző fegyveres csoportok lefegyverzése is alapvető feladat

Körülbelül 30 000 emberre lehet szükség - mondta az ENSZ-megbízott. A jelenlegi tervek szerint csak 4-5000 katonával számolnak.

Miután több kisebb törzsi összecsapásról is érkezett már hír, a megbízott úgy gondolja, hogy a helyi afgánok is akarják a békét, és további külföldi csapatok érkezését. Megjegyezte, hogy még a hadurak is azt akarják, hogy több külföldi katona érkezzen. Vendrell azért is szükségesnek látja a csapatok számának növelését, hogy a katonák kellően meg tudják védeni magukat egy esetleges támadás esetén, és erre még válaszolni is tudjanak.