A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) önálló képviselőcsoportot alakított csütörtökön a szerbiai parlamentben. Biacsi Antal, a párt képviselője arról tájékoztatott, hogy a párt hat köztársasági képviselője - aki eddig a kormánykoalíció, a DOS frakcióján belül politizált - ezentúl DOS-VMSZ névvel önálló frakcióban tevékenykedik majd.

A vajdasági magyar politikus szerint a szerb parlament ügyrendi szabályzatának megfelelően az önállósulással a VMSZ-nek több alkalma nyílik arra, hogy képviselje saját, illetve a vajdasági magyarság érdekeit. A VMSZ önálló frakcióval tevékenyebben részt vehet a parlamenti vitában, frakcióvezetője szót kap majd minden napirendi pontnál, és reflektálhat bármilyen felszólalásra.

Biacsi szerint ez különösen fontos most, amikor folyik a vita a vajdasági autonómiatörvényről. Biacsi emlékeztetett arra, hogy korábban a másik két nagy vajdasági párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Vajdasági Reformpárt is önálló frakciót alakított, s ugyanezt tette például az Új Szerbia Párt is.

Az önálló képviselőcsoport nevében a "DOS" azt jelzi, hogy a VMSZ továbbra is tagja marad a kormánykoalíciónak.

Korábban:

A szerbiai kormány javaslatai csorbítanák a vajdasági autonómiát