Ötvenezer utcagyerek Moszkvában

Becslések szerint Moszkvában 50 ezer gyerek él az utcákon koldulásból, lopásból és néha saját testük áruba bocsátásából.

A moszkvai pályaudvarok nagy része tele van fiatal hajléktalanokkal, akik pénzt koldulnak, vagy a büfék környékén lesik a maradékokat. Az állomások eldugottabb részein pedig néhányan - alig hatévesek - műanyag zacskóból ragasztót szívnak.

"A mostohaapám alkoholista. Megvert, és kiabált velem, ezért eljöttem otthonról. Most a pályaudvaron élek, a radiátorokon alszom. A rendőrség néha elvisz, de mindig kiengednek"- mondta a BBC-nek egy 13 éves utcagyerek Moszkvában, aki már négy hónapja kóborol a városban.

Néhányan úgy gondolják, hogy a jelenlegi helyzet egy rossz 1999-es törvény következménye. "Valószínűleg Oroszország az egyedüli olyan ország, ahol ha egy rendőr meglát egy utcagyereket, igyekszik úgy tenni, mintha nem látná. A törvény ugyanis megtiltja a rendőröknek, hogy foglalkozzanak az utcán lévő gyerekkel, ha az nem követett el bűncselekményt" - mondta a BBC-nek Borisz Altsuler, egy orosz gyerekjogi szervezet munkatársa.

Putyin elnök nemrég ígéretet tett, hogy újabb hajléktalanszállókat létesítenek, a most meglévők ugyanis megtelnek a téli időszakban. A gyerekekkel foglalkozó szakemberek ugyanakkor úgy látják: az újabb szállások nem oldják meg a problémát, szerintük egy teljesen új, családközpontú szemlélettel lehetne segíteni az utcagyerekek helyzetén.