Tizenegy afgán gyermek kollektív öngyilkossággal fenyegetőzik az egyik ausztrál menekülttáborban. A tábor lakói tizenharmadik napja nem esznek; így tiltakoznak a kormány túl szigorú menekültpolitikája és a nyomorúságos körülmények ellen.

Az ausztráliai menekülttáborokban a többségében afgán és dél-ázsiai menedékkérők nyomorúságos körülmények között várják kérelmük elbírálását, amely hónapokat, sőt néha éveket vesz igénybe a canberrai kormány szigorúsága miatt - írta a Reuters.

Az elmúlt napokban a hat ausztráliai gyűjtőtábor közül négyben kezdtek éhségsztrájkba a menekültek. A sort az Adelaide-től 475 kilométerre északra fekvő woomerai tábor nyitotta, ahol a bevándorlók 13 napja nem hajlandók magukhoz venni sem élelmet, sem vizet.

A menedéket kérők gyakran panaszkodnak arra, hogy a táborokban teljesen elszigetelődnek, nincs kapcsolatuk a külvilággal. Az életkörülmények annyira nyomorúságosak, hogy a táborlakók közül sokan próbálkoznak öngyilkossággal, van aki kötéllel próbál véget vetni életének, van aki sampont vagy fertőtlenítőszert iszik és fájdalomcsillapítókat vesz be.