Bush: A háború még csak most kezdődik

George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke az Unió helyzetéről szóló éves beszámolójában a terrorizmus elleni háború megnyerésének az eltökélt szándékáról, a biztonság megszilárdításáról és az amerikai gazdaság újraélénkítéséről beszélt. Az amerikai elnök évente egyszer tart ilyen beszámolót, ezzel alkotmányos kötelességének tesz eleget.

George W. Bush amerikai elnök a következő témákra tért ki részletesen 48 perces beszédében: a terrorizmus elleni háború, a gazdaság, a honvédelem és az oktatás. "Az Unió még soha nem volt ilyen erős, és most egyedülálló történelmi szerepet kell betöltenie"- mondta Bush washingtoni idő szerint kedden este, a kongresszus két háza előtt.

Háború

A naponta 30 millió dollárba kerülő afganisztáni konfliktusról Bush azt mondta, hogy a háborúnak már van eredménye, ugyanakkor azt is mondta, hogy a "háború még csak most kezdődik". "A világon ezrével rejtőznek veszélyes gyilkosok, akiket törvényen kívüli rezsimek támogatnak, és időzített bombaként bármikor, váratlanul robbanhatnak. Mivel ők is az egész világot kezelik csatatérként, az USA-nak is mindenütt le kell csapnia rájuk"- mondta. Iránt, Irakot és Észak-Koreát nevezte meg az elnök mint a terror fészkeit, valamint kijelentette, hogy nem engedik, hogy veszélyes fegyverekkel a világot fenyegessék ezen országok.

Bush név szerint szólt az afganisztáni harctéren elesett első amerikai áldozat, a CIA ügynökének özvegyéhez, valamint elismerőleg szólt a cipős robbantót észlelő repülőgép-kísérőkről.

Az Unió kifejezés, ahogy az 1860-as évek polgárháborújában a Lincoln vezette északi országrészt nevezték, mára a teljes országra, azaz 50 államra vonatkozik, bár többnyire csak ennek az évente elmondott beszédnek a nevében használják. Az első elnök, Washington óta minden elnök megtartja ezt az éves beszámolót, mivel az Egyesült Államok alkotmánya megköveteli az elnöktől, hogy időről időre beszámoljon a Kongresszusnak az Unió állapotáról, és javasolja nekik a szerinte szükséges lépéseket. Korábban "Éves üzenet"-ként emlegették, Henry Truman elnök 1947-es, televízión közvetített beszéde óta nevezik "Az Unió helyzeté"-nek.

Gazdaság

Bush felszólította a Kongresszust, hogy a honvédelemhez hasonlóan egységesen lépjenek fel a gazdasági problémákkal kapcsolatban is, és fogadja el a gazdaság élénkítését célzó törvénycsomagot. Bush szerint a munkahelyek teremtése jelenti a gazdasági biztonságot az országnak. Az egészségügyi biztosítással nem rendelkező munkások számára pedig speciális kölcsönök nyújtását szorgalmazta.

Nemzetbiztonság

Bush kétszeresére szeretné növelni a nemzetbiztonsági költségvetést. Szerinte elsősorban a légiforgalmi biztonság és a hírszerzés területeit kellene támogatni. Bush szerint azzal, hogy növelnék a biztonsági feladatokra szánt erőfeszítéseket, csökkenne a drogcsempészet mértéke is.

Oktatás

Bush szerint elsősorban az állami iskolák tanárainak képzését és toborzását kell komolyabban venni, jó tanároknak kellene kerülniük minden osztályba. Emellett minden amerikainak részt kellene vennie a helyi közösségének és az ország önkéntes programjaiban.

Enron

Bush nem mondta ki az Enron szót, azonban egy energiaipari óriásról beszélve jobb üzleti szokásokra hívta fel a figyelmet. Bush szerint szabályozottabb, szigorúbb számviteli és könyvelési szabályokkal, valamint a cégadatok nyilvánossági kötelezettségeinek komolyabb kezelésével lehetne jobban védeni az alkalmazottak és részvényesek érdekeit.

Irán és a Hamasz visszautasítja Bush beszédét

Irak tiltakozik Bush beszéde miatt

Ausztrália elhatárolódott Bushtól